Društvo

"Maj mesec matematike" počinje 10. maja - radionice, izložbe i naučni kravan za školarce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

18:15

"Maj mesec matematike" počinje 10. maja - radionice, izložbe i naučni kravan za školarce
"Maj mesec matematike" počinje 10. maja - radionice, izložbe i naučni kravan za školarce - Copyright Marko Risović

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalna nacionalna manifestacija "Maj mesec matematike" koja će se do kraja meseca održavati u Silosima Beograd, Galeriji nauke i tehnike SANU i u Dorćol placu, počinje u utorak, 10.maja, najavljeno je danas u Naučnom klubu Beograd.

Ovogodišnji slogan biće "Više od igre", a organizatori su Centar za promociju nauke i tehnike u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Nordeus fondacijom. Kako je danas najavljeno, pored Beograda, manifestacija se će odvijati i širom Srbije i sve kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i kroz mrežu naučnih klubova.

Koordinatorka manifestacije Danijela Vučićević rekla je da ovogodišnja manifestacija "Maj mesec matematike" (M3)povezuje matematiku i gejming.

" M3 će se odvijati kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, i predavanja. Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja, obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo kroz osmišljavanje i igranje ovih igara", istakla je Vučićević.

Miloš Đuričanin u ime Nordeus fondacije, istakao je značaj ovih radionica, jer, kako je rekao, deci i odraslima mogu da približe nauku na malo drugačiji, inovativniji, načn.

" Primenjeno znanje je usvojeno znanje, i daje nam opipljivo razumevanje sveta oko nas. Zbog toga su manifestacije poput M3 značajne, jer deci i odraslima približavaju nauku kojoj nije mesto samo u učionici. Nadam se da smo uspeli da doprinesemo da ovogodišnji program podstakne što veći broj posetilaca koji će otići bogatiji za jedno upečatljivo edukativno, ali i zabavno iskustvo. Zato će nam biti drago da roditelji dovedu decu i da zajedno uživaju u sadržajima, jer matematika je svuda oko nas i osnova svega, pa i igre. Naročito smo ponosni na kreativno stvaralaštvo učenika i nastavnika širom zemlje, čiju će promociju takođe omogućiti ovogodišnji Maj mesec matematike", kazao je Đuričanin.

Uz podršku gejming studija Playstudios Europe i kompanije Schneider Electric, u okviru M3 realizovani su novi formati učenja kroz igru, pa su gosti na današnjoj konferenciji tokom predstavljanja manifestacije bili i Svetlana Milinković iz Playstudios Europe i Laslo Nemet iz Schneider Electric.

" Već punu deceniju naša kompanija daje snažan doprinos širenju i unapređivanju znanja mladih na polju matematike i informatike, kroz Fondaciju Centar za mlade talente, koji ove godine slavi 10 godina postojanja. Pored toga, razvili smo čitav niz različitih studijskih i mentorskih programa, koje smo namenili mladim talentima. Ova saradnja nastala je kao spontana nadogradnja svega onoga što Schneider Electric godinama unazad radi na polju obrazovanja i što će nastaviti da radi i ubuduće", rekao je Laszlo Nemet, menadžer Sektora usluga u kompaniji Schneider Electric.

Tri izložbe tokom maja

Organizatori navode da će u okviru manifestacije, publika moći da vidi tri izložbe. Dve se otvaraju se 10. maja u Silosima Beograd/Gaia pokret. One će izgledati tako što će se matematičkim naočarima sagledavati istorija video igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje, navodi se u saopštenju.

Treća izložba biće posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom XIX veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike. Ona se otvara 12. maja, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Organizatori M3 navode da je ova izložba priča o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike, prvim doktorandima.

Program manifestacije:

MatemaTeatar

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima. Program se izvodi u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima, svake srede i petka od 11.30 i od 13.30, kao i svake subote od 17.00 i od 18.30 časova. Radnim danima MatemaTeatar će ugostiti školske grupe, dok je za termine vikendom moguća i individualna prijava.

Gejming vikend i Gejm džem

Na Gejm džemu, koji se uz podršku gejming studija Playstudios Europe iz Beograda organizuje u okviru Maja meseca matematike, 12 timova i više od 50 pojedinaca praviće svoje igre u Dorćol placu tokom jednog vikenda – od 27. do 29. maja.

Mejkers lab

Dvadeset osmoro mladih ljudi iz srednjih škola širom Srbije, od februara do maja pravili su video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od učenika iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola.

Prvi put biće organizovan naučni karavan za učenike, nastavnike i roditelje

Naučni karavan je program koji se prvi put realizuje u okviru manifestacije "Maj mesec matematike". Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijskoiz učenje i otvoren način razmišljanja. 
Naučni karavan se realizuje uz podršku kompanije Schneider Electric, koja je pre 10 godina pokrenula Centar za mlade talente koji organizuje besplatne časove matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnji "Mesec maj matematike" je kroz konkurse koji su prethodili majskom programu podstakao nastavnike raznih predmeta, ne samo matematike, da zajedno sa svojim učenicima osmisle edukativnu igru za svoju nastavu (EduGejming), kao i da, uz podršku gejming studija Playstudios Europe, osmisle kako može da izgleda popularni TETRIS, navode organizatori.

 

Komentari (0)

Srbija