Nauka

Intelektualna oaza Irana: Naučno-tehnološki park u Isfahanu angažuje više od 8.000 diplomaca iz različitih oblasti

Komentari

Autor: Nikola Krunić, Euronews Srbija

12/06/2023

-

22:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grad Isfahan, treći po veličini u Iranu, lociran je u centralnom delju zemlje, gde se ukrštaju najvažniji putni pravci, a takav geografski položaj doneo mu je poseban značaj kroz istoriju. U 17. veku proglašen je prestonicom Persije i vekovima važi za jedan od najrazvijenijih gradova u Iranu.

Jedan od simbola njegovog razvoja i značaja je i naučno-tehnološki park osnovan 1993. godine, ustanova sa visokom reputacijom u zemlji, ali i svetu. Nalazi se u planinskoj visoravni Mahmudabad, severozapadno od Isfahana, okružen industrijskim postrojenjima. Na prostoru od 5.000 hektara okupili su se najbolji iranski naučnici.

To je prava intelektualna oaza Irana i najstariji objekat ove vrste u zemlji. Danas, on angažuje više od 8.000 diplomaca iz različitih naučnih oblasti.

U ovoj ustanovi realizuju se projekti iz biotehnologije, računarstva, informacionih tehnologija, medicine, petrohemije i drugih naučnih grana. Naučno-tehnološki park u Isfahanu blisko sarađuje sa svojim blizancima iz mnogih delova sveta - Francuske, Kine, Malezije, Južne Koreje, Španije i drugih. Glavno obeležje rada ove ustanove je odnos i saradnja sa Uneskom.

Euronews Srbija

 

"Ova ustanova je dom Uneskovog centra za tehnološki inkubator koji pruža različite usluge mnogim državama sa ciljem njihovog razvoja. Predlažemo ideje o uspostavljanju i održavanju naučno-tehnoloških parkova. Ovde se organizuju  tehnološke razmene, obuke i konsultacije. Programe obuke sprovodimo i na teritoriji drugih država i pomažemo im da unaprede naučno-tehnološke aktivnosti", objašnjava Mozhan Jazdijanpur, direktorka za naučnu međunarodnu saradnju.

Sa naučno-tehnološkim parkom sarađuje više od 600 kompanija. Osim organizacije i načina rada, direktorka je naglasila i značajan doprinos žena unutar ove ustanove, koje čine 40 procenata osoblja.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da žene u naučno-tehnološkom institutu zauzimaju visoke položaje. Među najuspešnijim kompanijama koje sarađuju sa nama, žene čine bar 50 podsto ljudstva. U menažment timu parka takođe je angažovano mnogo žena", ističe Jazdijanpur.

Iranska vlada ulaže oko 3,6% BDP-a u sektor obrazovanja i nauke. Teheran planira da do 2025. godine podigne ulaganja na 4%, što će, s obzirom na sankcije zapadnih zemalja biti veoma izazovan zadatak.

Komentari (0)

Magazin