Nauka

Rekord ponovo oboren: Ponedeljak je bio najtopliji dan na svetu, otkako postoje merenja

Komentari

Autor: Sience Alert

05/07/2023

-

11:57

Rekord ponovo oboren: Ponedeljak je bio najtopliji dan na svetu, otkako postoje merenja
Rekord ponovo oboren: Ponedeljak je bio najtopliji dan na svetu, otkako postoje merenja - Copyright AP Photo Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Ponedeljak 3. jul bio je najtopliji dan na planeti Zemlji otkako se rade merenja, a prosečna temperatura na svetu prvi put je prešla 17 stepeni Celzijusa. 

Prema merenjima američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) prosečna temperatura vazduha na površini planete bila je 17,1 °C, dok je raniji rekord iznosio 16,92 stepena Celzijusa i izmeren je 24. jula prošle godine.

Svetska prosečna temperatura varira od 12 do 17 stepeni svakog dana tokom cele godine, a početkom jula u periodu od 1979. do 2000. u proseku je iznosila 16,2.

Naučnici sumnjaju da bi rekord mogao da bude ponovo oboren već ovog leta, piše Science Alert, budući da temperature zbog leta na severnoj hemisferi rastu sve do kraja jula i početka avgusta.

Čak je i prošlog meseca Jedinica za praćenje klimatskih promena Evropske Unije "Kopernikus" izmerila rekordne globlane temperature za početak juna, što bi u narednom periodu samo mogao da pogorša klimatski fenomen El Ninjo.

Jay Janner Austin American-Statesman via AP

 

Podsećamo, Svetska meteorološka organizacija (SMO) upozorila je ranijih dana da će temperature nastaviti da rastu zbog ovog fenomena koji podrazumeva zagrevanje površinske temperature vode u istočnim i centralnim delovima Tihog okeana i povezan je sa nastankom ekstremnih vremenskih prilika - od tropskih ciklona preko obilnih padavina do jake suše.

Najtoplija zabeležena godina na svetu, 2016. poklopila se sa jakim El Ninjom, iako stručnjaci upozoravaju da su klimatske promene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez El Ninja.

SMO je u maju saopštila da postoji jaka verovatnoća da bi rekord iz 2016. godine uskoro mogao da bude oboren, jer će najmanje jedna od narednih pet godina, ali i predstojeći petogodišnji period u celini, biti najtopliji do sada. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin