Nauka

Nova analiza: Pronalaženje planeta bogatih tečnom vodom postaje sto puta verovatnije

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

18:05

Nova analiza: Pronalaženje planeta bogatih tečnom vodom postaje sto puta verovatnije
Nova analiza: Pronalaženje planeta bogatih tečnom vodom postaje sto puta verovatnije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Verovatnoća pronalaska stenovite planete na kojoj postoje rezerve vode u tečnom stanju povećana je za 100 puta, jer bi, kako tvrde naučnici, u sistemu skoro svake zvezde slične našem Suncu mogla da se nađe i po jedna takva, što povećava i verovatnoću o postojanju i otkrivanju nekog novog oblika vanzemaljskog života.

Ova tvrdnja je objavljena u analizi časopisa Nejčr komjunikejšns i predstavljena je na konferenciji Goldšmit Geokimistri koja se ove godine održava u francuskom gradu Lionu, prenela je agencija ANSA.

Rezultati studije koju je sproveo američki Univerzitet Rutgers ukazuju da čak i tamo gde ne postoje uslovi za postojanje tečne vode na površini nekih planete, rezerve tečne vode mogle bi da budu pronađene ispod površine.

"Pre nego što smo uopšte počeli da razmatramo mogućnost postojanja podzemnih voda, procenjeno je da oko jedna stenovita planeta na svakih 100 zvezda može imati tečnu vodu", kaže vodeći istraživač Lujend Odž.

Prema njegovim rečima novi model pokazuje da bi, ukoliko su uslovi ispravni, verovatnoća mogla da se približi i na jednu planetu za svaku zvezdu.

"Dakle, imamo 100 puta veću verovatnoću da pronađemo tečnu vodu nego što smo mislili. Samo u našem Mlečnom putu postoji oko 100 milijardi zvezda, što znači da postoje zaista dobre šanse da je život mogao nastati još negde u našem univerzumu", ukazao je Odž.

 

Komentari (0)

Magazin