Poznati

Eklston priznao utaju poreza, pristao da plati nagodbu od preko 650 miliona funti

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

14:29

Eklston priznao utaju poreza, pristao da plati nagodbu od preko 650 miliona funti
Eklston priznao utaju poreza, pristao da plati nagodbu od preko 650 miliona funti - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Bivši šef Formule 1 Berni Eklston osuđen je danas na 17 meseci uslovne kazne nakon što je priznao krivicu za prevaru.

Britanske vlasti su prethodno optužile Eklstona da vladi Velike Britanije nije prijavio imovinu van zemlje vrednu više od 400 miliona funti, prenosi Gardijan.  

Eklston je trebalo u novembru da se pojavi pred britanskim sudom nakon što je prethodno negirao optužbe. On se danas pojavio na sudu u pratnji treće supruge Fabijane Flosi i izjasnio se krivim po jednoj tački za prevaru iz jula 2015. godine.

Tužioci su rekli sudu da će Eklston platiti 652 miliona funti Poreskoj i carinskoj službi Velike Britanije, kao i troškove krivičnog gonjenja od 74.000 funti. Ovim iznosom će biti pokriveno plaćanje poreza, zatezne kamate i kazne za period od 1994. do 2022. godine.

Nekadašnji šef Formule 1 je istovremeno osuđen na 17 meseci uslovno.

Državni tužilac Ričard Rajt je rekao da je Eklston svesno dao neistinite ili pogrešne izjave poreskim vlastima, kada je rekao da je osnovao samo jedan trust u korist ćerki Debore, Tamare i Petre.

Eklstonova advokatica Kler Montgomeri izjavila je danas da njen klijent duboko žali zbog događaja koji su doveli do njegovog krivičnog gonjenja.

Sudija je saopštio da je "primetio nesumnjivu ozbiljnost prekršaja", ali da je istovremeno uzeo u obzir i druge faktore  kao što su nizak rizik od ponavljanja krivičnog dela, godine i zdravstveno Bernija Eklstona i uticaj eventualne zatvorske kazne na njegovo dete.

Eklston će krajem oktobra napuniti 93 godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin