Poznati

Visoka cena ugašene ljubavi: Deset "najskupljih" razvoda u istoriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

23/12/2021

-

21:54

Visoka cena ugašene ljubavi: Deset "najskupljih" razvoda u istoriji
Visoka cena ugašene ljubavi: Deset "najskupljih" razvoda u istoriji - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant, AP/Evan Agostini, Kamil Zihnioglu, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U procesu razvoda neki ljudi ne gube samo brak, partnera i integritet porodice, nego i basnoslovne iznose novca.

To je bio slučaj i u razvodu vladara Dubaija Muhameda bin Rašida Al Maktuma i jordanske princeze Haje u kom je šeiku naloženo da isplati više od 730 miliona dolara (640 miliona evra) bivšoj ženi i njihovoj deci. 

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

Ovaj slučaj, koji je pratio ceo svet, važi za jednu od "najskupljih" sudskih nagodbi ikad postignutih u nekoj brakorazvodnoj parnici u istoriji pravosuđa Velike Britanije, ali je čak i "skromna" u odnosu na iznose koji su pojedini moćnici isplaćivali svojim bivšim supružnicima.

Predstavljamo vam neke od njih:

Bil i Melinda Gejts (najmanje 65,25 milijardi dolara)

Bil Gejts osnivač "Majkrosofta", jedne od najmoćnijih kompanija, više puta bio je prvi na listi najbogatijih ljudi. 

Zato su mnogi pomno pratili njegov razvod od dugogodišnje supruge i partnerke u mnogim poslovnim poduhvatima Melinde Gejts, koji je verovatno jedan od najskupljih u istoriji. Ipak, tačne brojke koje bi pokazale koliko je razilazak uticajnog para zapravo promenio njihovo stanje na računu, nikada nisu zvanično objavljene. 

Ono što se zna, jeste da je Bil prvi put proglašen za najbogatijeg čoveka na svetu 1995, odnosno godinu dana nakon što se oženio Melindom. 

AP/Seth Wenig

 

Njegovo bogatstvo tada je procenjivano na 12,9 milijardi dolara. U trenutku razvoda, njegovo bogatstvo procenjivano je na oko 130 milijardi dolara, što bi prema pisanju magazina Forbes moglo da znači da je Melinda iz 27 godina dugog braka sa bivšim suprugom izašla sa barem 65,25 milijardi dolara. 

Inače, u njihovom vlasništvu je bilo nekoliko imanja, uključujući i veliku vilu na obali okeana u gradu Medina u Vašingtonu, čija je vrednost procenjena na 130,88 miliona dolara, kao i vila u luksuznom vikend naselju Del Mar u Kaliforniji. 

Takođe, oni su bili vlasnici kolekcije vrednih umetničkih dela koja je procenjena na najmanje 124 miliona dolara, ali se ne zna kako su odlučili da dele svu tu imovinu.

Poznato je to da će zajedno ostati na čelu Fondacije Bil i Melinda Gejts, jedne od najuticajnijih neprofitnih organizacija na svetu, koja godišnje troši pet milijardi dolara na borbu protiv siromaštva, bolesti i nejednakosti u zemljama širom sveta.

Džef Bezos i Mekenzi Skot (najmanje 35 milijardi)

Imajući u vidu da je Džef Bezos, osnivač i direktor "Amazona" proglašen u junu 2018. za najbogatijeg čoveka na svetu, njegov razvod od supruge Mekenzi s kojom je u braku proveo 25 godina, skupo ga je koštao.

AP/Evan Agostini

 

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 197 milijardi dolara, a supruzi je platio najmanje 35 milijardi.

Ipak, za sebe je zadržao 75 odsto deonica kompanije, dok je njegovoj sada već bivšoj ženi, koja mu je bila desna ruka u samim počecima izgradnje kompanije, pripalo samo četiri procenta.

Mekenzi, koja je poznata po svojoj filantropiji, nedugo potom uplatila je ukupno 2,7 milijardi dolara u humanitarne svrhe na račune 286 različitih organizacija.

Alek i Džoslin Vildenštajn (3,8 milijardi)

Znajući da Holivud gaji velike apetite prema ekranizaciji stvarnih porodičnih drama bogatih i poznatih, sasvim je izvesno da će jednog dana biti snimljen film o braku i razvodu Aleka i Džoslin Vildenštajn.

profimedia

 

Ukratko, nakon duže razdvojenosti, Džoslin je tražila razvod od supruga, kog je navodno zatekla u stanu sa drugom ženom i koji je nakon toga na nju potegao pištolj.

Alek, koji je bio poznat trgovac umetninama morao je da joj isplati 2,5 milijardi dolara, kao i 100 miliona dolara godišnje u narednih 13 godina.

Džoslin je veliki deo tog novca potrošila na estetske zahvate, želeći specifičan izgled lica, zbog kog je dobila nadimak "Žena mačka".

Podnela je zahtev za bankrotsvo 2018. godine, ali je kasnije otkriveno da je imala zalihe novca za koje ni ona nije znala.

Rupert Merdok i Ana Torv Man (1,7 milijardi dolara)

Medijski mogul Rupert Merdok i bivša novinarka Ana Torv Man bili su u braku duže od 30 godina, ali su 1998. ipak odlučili da se rastanu.

Različiti izvori daju različite podatke o tome koliki iznos je dobila Torv Man nakon razvoda, ali je izvesno da je dobila barem 1,7 milijardi dolara, uglavnom u akcijama News korporacije, u vlasništvu bivšeg supruga.

Berni Eklston i Slavica Radić (između 1 i 1,2 milijardi dolara)

Jedan od najskupljih razvoda u istoriji je i jedan od najneobičnijih na ovoj listi. 

Naime, kada su se manekenka i čelnik Formule 1 razveli 1999, ona je bez dugih pregovora, dobila preko milijardu dolara na svoj bankovni račun.

profimedia

 

To je bilo i očekivano, budući da bogatiji supružnik, nakon razvoda plaća odštetu bivšem, a Berni Eklston sa imovinom procenjenom na 3,1 milijardu dolara, to je svakako bio.

Međutim, kasnije se ispostavilo da je nakon razvoda na račun legende moto sporta iz Slavicinog fonda isplaćeno najmanje pola milijarde dolara.

Naime, devedesetih godina, kada je Eklston imao problema sa srcem, on je svu svoju imovinu prebacio na Slavicino ime, jer bi prema britanskom zakonu, u slučaju njegove smrti, njegove ćerke naslednice bile oporezovane za čak 40 procenata vrednosti nasledstva.

Slavica je tako bila "bogatiji supružnik" i svom mužu svake godine isplaćivala oko sto miliona dolara.

Stiv i Elejn Vin (1 milijarda dolara)

"Kraljevi" Las Vegasa, Stiv i Elejn Vin dva puta su bili u braku - prvi put od 1963. do 1986. i drugi put od 1991. do 2010. 

EPA/ PETER FOLEY

 

Njihov drugi razvod uključio je nagodbu u kojoj je gospođa Vin dobila milijardu dolara, kao i akcije u kompaniji Wynn Resorts vredne 741 milion dolara.

Harold Hem i Su En Arnal (975 miliona dolara)

Razvod između multimilijardera i Su En Arnal dugo je trajao, a finalizovan je 2014. godine odlukom suda da Hem isplati svojoj bivšoj supruzi 974,8 miliona dolara.

AP/Evan Agostini

 

Arnal je bila nezadovoljna odlukom i neko vreme borila se za viši iznos, ali je na kraju pristala na presudu.

Hem je inače osnovao Continental Resources kompaniju 1967. godine i njegovo bogatstvo procenjuje se na 8,69 milijardi dolara.

Adnan i Soraja Kašogi (874 miliona dolara)

Pokojni saudijski milijarder Adnan Kašogi, koji je bogatstvo zaradio uglavnom trgujući oružjem, platio je svojoj bivšoj ženi 874 miliona dolara odštete u brakorazvodnoj parnici 1982. godine. 

profimedia

 

Na vrhuncu svog uticaja, par je posedovao tri privatna aviona, tri jahte i 17 velelepnih kuća širom sveta.

Tajger Vuds i Elin Nordegren (710 miliona dolara)

Jedan od razvoda koji je privukao veliku pažnju javnosti bio je razvod između zvezde golfa Tajgera Vudsa i njegove žene Elin Nordgren.

AP/David J. Phillip

 

Nakon mnogobrojnih izveštaja o njegovim neverstvima koji su dospeli u medije, šestogodišnji brak između poznatog sportiste i bivše manekenke okončan je sporazumno, a Elin je isplaćen astronomski iznos od 710 miliona dolara.

Dmitrij i Elena Ribolovljev (604 miliona dolara)

Ruski tajkun Dmitrij Ribolovljev, koji je u žižu javnosti dospeo zbog skandala vezanog za najskuplju sliku, Leonardovog "Spasitelja sveta", rastao se od supruge Elene 2008. godine posle 26 godina braka.

profimedia

 

Nekoliko godina kasnije, švajcarski sud mu je naredio da bivšoj ženi isplati iznos od 4,5 milijardi dolara.

Međutim, nakon dugih pregovora, iznos je umanjen na nešto više od 600 miliona.

Inače, imovina Ribolovljeva procenjena je na 10,8 milijardi dolara.

 

Komentari (0)

Magazin