Poznati

"Najteži" razvod veka: Vladar Dubaija moraće da plati bivšoj ženi više od 640 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews /AFP/AP

21/12/2021

-

13:48

"Najteži" razvod veka: Vladar Dubaija moraće da plati bivšoj ženi više od 640 miliona evra
"Najteži" razvod veka: Vladar Dubaija moraće da plati bivšoj ženi više od 640 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladar Dubaija Muhamed bin Rašid al-Maktum moraće da plati više od 640 miliona evra svojoj bivšoj ženi i njihovoj deci, što je verovatno najveći iznos koji je britanski sud ikada izrekao u nekoj nagodbi.

Al Maktum, koji je i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, moraće da u celosti plati iznos od 251,5 miliona funti (oko 300 miliona evra) svojoj šestoj ženi princezi Haji Brint al-Husein od Jordana (47) u roku od tri meseca.

Takođe će morati da plati ukupno 290 miliona funti (više od 340 miliona evra), kako bi pokrio troškove obezbeđenja i gajenja njihovo dvoje dece: Al Džalile (14) i Zajeda (9). 

profimedia

Princeza Haja nakon izricanja presude

Ukupno će godišnje morati da plaća 5,6 miliona funti svakom detetu, i to "barem dok ne završe tercijarno obrazovanje, odnosno do četiri godine nakon sticanja prve diplome".

Uz sve to, lider Dubaija moraće da plati zaostale obaveze prema deci u iznosu od 9,6 miliona funti u roku od jednog meseca.

Princeza Haja, koja ima već drugi mandat predednice Međunarodne konjičke federacije i član je Međunarodnog olimpijskog komiteta, pobegla je iz Emirata sa dvoje dece u aprilu 2019. godine, jer je, kako je tvrdila, bila prestravljena pretnjama i zastrašivanjem njenog, sada već bivšeg, supruga.

Šeik Muhamed preduzeo je pravne korake da vrati decu u Dubai narednog meseca, dok je princeza Haja tražila da ostanu u Velikoj Britaniji.

profimedia

 

On je kasnije odustao od pokušaja da vrati decu i neuspešno se borio da spreči donošenje presude o utvrđenim činjenicama na osnovu optužbi koje je bivša žena iznela protiv njega.

Visoki sud u Londonu presudio je u martu 2020. da je on "orkestrirao kampanju straha i zastrašivanja" protiv svoje princeze Haje i da je naredio otmicu njegovih odraslih kćeri Šamse i Latife, koje je dobio u braku sa Hurijom Ahmed al Maš.

Latifa je pobegla iz Dubaija u februaru 2018. ali je, navodno, silom vraćena iz međunarodnih voda zajedničkom operacijom Indije i Emirata.  Ona je dospela u žižu javnosti nakon što je do njenih tajnih video snimaka načinjenih u zatočeništvu došao BBC i objavio ih.

Visoki sud je takođe utvrdio da je šeik naredio da se princezi Haji i njenim advokatima hakuju telefoni uz pomoć vojnog softvera "Pegasus".

Otkrića o postupcima šeika Muhameda ozbiljno su narušila njegovu reputaciju u Britaniji, gde ima bliske veze sa najvišim krugovima moći.

On je bio kraljičin gost na Rojal Eskot turnirima i učestvovao je na trkama konja preko najvećeg konjičkog tima "Godolfin" koji je u njegovom vlasništvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin