Poznati

Zašto je ukinuta presuda Harviju Vajnstinu: Odluka suda u Njujorku razbesnela aktivistkinje za ženska prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

10:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Presuda nekada moćnom holivudskom producentu Harviju Vajnstinu za silovanje, prema kojoj je dobio 23 godine zatvora poništena je pred Žalbenim sudom u Njujorku, zbog zbog kako je glasanjem sudija ocenjeno, nepravednog suđenja. Većina u žalbenom postupku ocenila je da prvostepeno suđenje iz 2020. godine na kojem je presuđeno da je Vajnstin kriv za silovanje nije bilo pravično jer su tužioci pozvali i svedokinje čije tvrdnje i navodi nisu bili u optužnici da iznesu svoja iskustva pred sudom. 

"Zaključujemo da je prvostepeni sud neosnovano priznao svedočenje o navodnim ranijim seksualnim radnjama protiv osoba koje nisu podnosioci tužbe. Pravni lek za ove upadljive greške je novo suđenje", navodi se u odluci.

Žalbeni sud u Njujorku presudu je doneo "tankom" većinom - četiri prema tri glasa, a jedna od onih koja je bila protiv je Medlin Singas koja upozorava da bi od ukidanja presude korist mogli da imaju mnogi muškarci koji zloupotrebljavaju svoju moć maltretirajući žene.

Presuda je izazvala ogorčenje i kod Vajnstinovih žrtava. "Silence Breakers", grupa devojaka i žena koje su stajale iza optužbi protiv holivudskog mogula kažu da je reč o nepravednoj presudi, ali da odluka ne poništava ono što im se dogodilo.

One podsećaju na činjenicu da Vajnstin u svakom slučaju još dugo neće izaći iz zatvora, jer je već osuđen u još jednom slučaju silovanja pred sudom u Kaliforniji gde je dobio kaznu od 16 godina robije.

Aktivistkinje pokreta #MeToo kažu da je obaranje presude u Njujorku "čin vaninstitucionalne izdaje". 

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Podsećamo, od 2017. do danas više od 80 žena iznelo je optužbe protiv Vajnstina za seksualne napade koji su se dogodili poslednjih decenija, ali je samo nekoliko slučajeva završilo na sudu.

Optužbe protiv Vajnstina iznele su u različitom obliku holivudske glumice Ešli Džad, Alisa Milano, Dženifer Lorens, Uma Turman, Gvinet Paltrou i mnoge druge, da bi sve ubrzo preraslo u pokret borbe protiv zlostavljanja #MeToo koji se proširio društvenim mrežama.

Jedan od najpoznatijih holivudskih producenata radio je na brojnim nagrađenim filmovima, uključujući nagrađivana ostvarenja "Zaljubljeni Šekspir" i "Kraljev govor". Prema dostupnim podacima, na filmovima na kojima je radio dobili su ukupno 81 Oskara od 1999. godine.

Vajnstin je bio jedan od osnivača kompanije Miramax Entertainment, koji je bankrotirao 2018, nakon niza optužbi protiv nekada izuzetno moćnog producenta za kog su govorili da je toliko popularan u Holivudu da su mu se "zahvaljivali kao Bogu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin