Poznati

Glumica Džulija Ormond tužila Harvija Vajnstina za seksualni napad

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

09:19

Glumica Džulija Ormond tužila Harvija Vajnstina za seksualni napad
Glumica Džulija Ormond tužila Harvija Vajnstina za seksualni napad - Copyright Tanjug/AP/Etienne Laurent, Rich Fury

veličina teksta

Aa Aa

Britanska glumica Džulija Ormond, koja je 1990-ih glumila u filmovima zajedno sa velikim imenima kao što su Bred Pit i Harison Ford, podnela je tužbu protiv filmskog producenta Harvija Vajnstina u kojoj tvrdi da ju je seksualno napao 1995. godine, a zatim naneo štetu njenoj karijeri, prenosi AP.

Ormond, koja takođe optužuje kompanije Volt Dizni, Miramaks i svoje bivše američke agente da su znali da je Vajnstin opasnost za žene, ali nisu ništa preduzeli povodom toga, podnela je tužbu državnom Vrhovnom sudu na Menhentu po zakonu koji je usvojen prošle godine u SAD, a koji dozvoljava osobama koje tvrde da su u prošlosti bile žrtve seksualnog napada da podnesu tužbu, iako je istekao uobičajeni rok za to u datoj državi.

Ona u svojoj tužbi navodi da je bila zvezda u usponu kada je upoznala Vajnstina 1994. godine. 

Saopštila je da je bila u kontaktu sa njim da bi razgovarali o scenarijima i projektima, a 1995. je potpisala ugovor o produkciji sa kompanijom Miramaks, čiji je Vajnstin bio kopredsednik.
Optužila ga je da ju je seksualno napao u decembru 1995. godine, posle jednog poslovnog sastanka, a onda joj se svetio i negativno uticao na karijeru kada se suočila sa njim nekoliko nedelja kasnije.

Britanska glumica je navela da je rekla svojim američkim agentima u to vreme, agenciji Creative Artists (CAA) šta se dogodilo, ali da nije dobila podršku i da joj je savetovano da ne preduzima pravne ili druge korake. Optužila je CAA, Dizni i Miramaks da su znali da Vajnstin predstavlja opasnost za žene, ali nisu učinili ništa da ga spreče ili da joj pomognu.

Prema tužbi, "nijedna od tih istaknutih kompanija nije upozorila Ormond da je Vajnstin u prošlosti napadao žene, zato što je bio suviše važan, suviše moćan i donosio im suviše veliki novac."
Ormond je tužbom prvi put javno optužila Vajnstina za seksualni napad.

Vajnstin (72) je osuđen za silovanje i seksualni napad u Njujorku 2020, i služi zatvorsku kaznu u toj državi. Prošle godine je osuđen za još jedno silovanje u Los Anđelesu. Uložio je žalbu na obe presude.

Njegov advokat Imran Ansari kaže da njegov klijent "kategorično odbacuje sve navode Džulije Ormond, i da je spreman da se odlučno brani".

Među filmovima Džulije Ormond su "Legenda o jeseni" sa Bredom Pitom, "Sabrina" sa Harisonom Fordom i "Prvi vitez" sa Šonom Konerijem i Ričardom Girom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin