Poznati

Džordž Kluni zvao Belu kuću da se požali što je Bajden kritikovao njegovu suprugu

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

14:30

Džordž Kluni zvao Belu kuću da se požali što je Bajden kritikovao njegovu suprugu
Tanjug/AP/Alberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Američki glumac Džordž Kluni navodno je pozvao Belu kuću da se požali jer je predsednik SAD Džozef Bajden kritikovao pravne poteze Međunarodnog krivičnog suda da uhapsi izraelskog premijera na osnovu optužbi za ratne zločine, što je slučaj na kojem je radila Klunijeva supruga Amal.

Prema pisanju Vašington posta, Kluni je navodno pozvao Bajdenovog savetnika Stiva Riketija, da izrazi zabrinutost zbog toga kako je Bajden osudio najavu glavnog tužioca ICC, Karima Kana, kao "nečuvenu" i nagovestio sankcije protiv suda.

Amal Kluni je savetnik Kana, britanskog advokata koji je prošlog meseca zatražio od ICC da odobri naloge za hapšenje Benjamina Netanjahua i ključnih lidera Hamasa zbog sukoba u Gazi i napada 7. oktobra.

Predsednik Bajden je to osudio, rekavši da između Izraela i Hamasa ne postoji "moralna jednakost", i nagovestio uzvratne sankcije zbog kojih bi Klunijeva supruga mogla da bude deportovana iz SAD, prenosi Times.

AP/Manuel Balce Ceneta

 

Kako se navodi Kluni (63) je bio posebno uznemiren zbog tog izbora reči, navodi "Washington Post" pozivajući se na neimenovane izvore

Dodaje se da je Kluni bio razočaran i zbog početne otvorenosti Bajdenove administracije za uvođenje sankcija Međunarodnom krivičnom sudu - potez koji je ove nedelje odobrio donji dom Kongresa sa republikanskom većinom - jer bi njegova supruga mogla biti podložna kaznama.

Amal Kluni (46) bila je među panelom međunarodnih pravnih eksperata koji su pomogli Kanu da proceni dokaze o osumnjičenim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi, a na veb-stranici Klunijeve fondacije za pravdu da "postoje razumni razlozi da se veruje" da su Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistava, progona i istrebljenja.

"Kao advokat za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog deteta ima manju vrednost od života drugog. Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona", napisala je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin