Poznati

Ivan Klajn je bio svestan da jezikom čuvamo sve ili gubimo sve

Komentari

Autor: Tanjug/FoNet

25/05/2021

-

16:38

Ivan Klajn je bio svestan da jezikom čuvamo sve ili gubimo sve
Ivan Klajn je bio svestan da jezikom čuvamo sve ili gubimo sve - Copyright Wikipedia/PyruvateDehydrogenase

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija u znak sećanja na akademika Ivana Klajna, koji je preminuo 31. marta, održana je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Nakon minuta ćutanja, Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU, u prigodnoj besedi posebnu pažnju posvetila je razvoju Klajnovog znanja i obrazovanja i mnogim nagrađivanim dostignućima, pre svega u oblasti lingvistike i prevođenja.

"Za Ivana Klajna jezik nije bio nauka iznad jezika, već živa materija... Za svoj visoko cenjeni rad, Klajn je više puta bio odlikovan raznim priznanjima", navela je Bojovićeva, podsetivši na bogato delo koje je za sobom ostavio na poljima lingvistike, srbistike i italijanistike.

Tanjug/Jadranka Ilić

Komemoracija povodom smrti Ivana Klajna održana danas u SANU

Prema njenim rečima, Klajn je bio strastveni prevodilac, vredni poslenik na mnogim poljima filologije, urednik značajnih stručnih časopisa i profesor brojnim generacijama studenata Filološkog fakulteta, posvećeni nosilac važnih poslova u Odboru za standardizaciju jezika SANU, i to u vremenima u kojima je jezik bio i jeste "jedno od najranjivijih delova naše stvarnosti".

"Jezikom kao pojedinci i kao narod čuvamo sve ili gubimo sve, a Klajn je toga bio svestan", naglasila je Bojovićeva.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, Ivan Klajn je izabran 2000. godine, a za redovnog člana 2003.

Odličan sagovornik, dobar i voljen profesor

Akademik Predrag Piper istakao je da je Klajnovo ime bilo poznato koliko u naučnim krugovima, toliko i u najširoj javnosti.

"Njegovo ime bilo je sinonim za najmerodavniju ličnost kada je reč o aktuelnim pitanjima jezičke norme i kulture govora, i od njega se očekivalo da najpouzdanije ukaže na širenje neke nove reči ili na jezičku grešku, odnosno na to šta treba reći, a šta izbegavati, što je on činio jasno, sa lakoćom i znalački", kazao je Piper.

Profesorka Julijana Vučo sa Filološkog fakulteta, zatvorila je komemoraciju srdačnim govorom posvećenim lično Klajnu, koji joj je bio mentor pri izradi magistarskog i doktorskog rada.

Vučo je Klajna opisala kao otvorenog, posvećenog, prijateljski nastrojenog čoveka.

"Klajn je bio odličan sagovornik, a pride i veoma dobar i voljen profesor i inspirativan pedagoški talenat", kazala je Vučo.

Filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Ivan Klajn, preminuo je 31. marta u 85. godini.

Komentari (0)

Magazin