Poznati

Selma Bler otkriva sedam stvari koje su joj unapredile život: Traženje pomoći ne znači odustajanje

Komentari

Autor: AARP

10/04/2022

-

18:34

Selma Bler otkriva sedam stvari koje su joj unapredile život: Traženje pomoći ne znači odustajanje
Selma Bler - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Selma Bler dobila je dijagnozu multiple skleroze 2018. godine, a od tada je otvoreno govorila o svom zdravstvenom stanju, kako bi podigla svest ljudi o toj autoimunoj bolesti.

Selma, prema sopstvenom priznanju, ima bolje i gore dane, ali se ne zaustavlja. 

"Moramo da razgovaramo o tome da traženje pomoći ne znači odustajanje. To je pomoć koja vam omogućava da se oporavite i da živite punim plućima", kaže glumica za AARP.

Ona će u maju objaviti svoje memoare "Mean Baby", a tim povodom je za taj magazin navela sedam stvari koje su joj unapredile život nakon dobijanja dijagnoze, a koje bi, prema njenom iskustvu, svakome mogle da budu korisne:

1. Suočite se sa činjenicama

Kad sam dobila dijagnozu multiple skleroze 2018. u 47. godini života, shvatila sam da sam verovatno godinama imala simptome. Bilo je trenutaka nakon što je rođen moj sin 2011. da nisam mogla da se pomeram od jakog bola u zglobivima. Krivila sam sebe; mislila sam da sam nešto pogrešno uradila na porođaju. Tek kada sam konačno dobila dijagnozu, mogla sam da potražim pravu pomoć.

2. Budite svoji u svakoj fazi života

Multipla skleroza izazvala je oštećenja prefrontalnog dela mozga. Kad sam sela da pišem svoje memoare, izgledali su kao kad sam kao osmogodišnjakinja poželela da napišem knjigu. Ali biti novi pisac je divno i nadam se da ću pomoći drugim "malim Selmama" svojom pričom.

3. Nastavite dalje

Uvek sam bila pričljiva, pa čak i kad mi glas dobije drugi ton ili me uhvati spazam, mogu da nastavim da pričam. Učim da se ne zaustavljam. 

AP/Evan Agostini

 

4. Pružite ruku i dodirnite nekoga

Ne volim to što neke stvari ne mogu da radim, ali zato pronalazim sponu s ljudima. Ako vidim da mi je neko pružio ruku, ja ću je uzeti. To je nešto novo za mene i čini da mi je dan kao igra.

5. Radite se onim što imate

Ranije nikad nisam imala slabu ravnotežu, ali mi je sada štap partner za ples. Moji dani na visokim potpeticama su praktično prošli, tako da ću i štap morati da skratim na visinu patika koje ću ubuduće nositi.

6. Dođite do zaključka

Moja majka je bila oštar kritičar i oduvek sam želela da mi ona uredi knjigu, da je zaista pročisti. Onda je umrla od raka. Osetila sam dubok osećaj gubitka i tuge, ali sam onda odabrala da prigrlim život i pišem o tome. Takođe učestvujem u dokumentarcu o mojim terapijama multiple skleroze i sve što sam radila, postalo je ukorenjeno u mojoj majci. Film je ljubavno pismo njoj, dok pokušavam da je pustim.

7. Prihvatite promenu

Shvatila sam, da ako budem imala sreće, mogu da doživim 85. - sa multiplom sklerozom ili bez nje. Naše sposobnosti su prolazne, ali kada nas izdaju, to doživimo kao tragediju. Kako da uđemo u haotičnu promenu života, a da ne osećamo da je to kraj? Samo treba da se prilagodimo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin