Aktuelno iz kulture

Umro Džoi Džordison, član sastava "Slipknot" i najbolji bubnjar u poslednjih 25 godina

Komentari

Autor: Guardian

28/07/2021

-

10:15

Umro Džoi Džordison, član sastava "Slipknot" i najbolji bubnjar u poslednjih 25 godina
Umro Džoi Džordison, član sastava "Slipknot" i najbolji bubnjar u poslednjih 25 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džoi Džordison, bubnjar popularne metal grupe "Slipknot" umro je u 46. godini. 

"Slomljena srca delimo vest da je Džoi Džordison, talentovani bubnjar, muzičar i umetnik preminuo mirno u snu... Oni koji su znali Džoija razumeli su njegov vrcavi duh, nežnu ličnost, veliko srce i ljubav prema svemu što je vezano za porodicu i muziku", saopštili su članovi njegove porodice, prenosi Gardijan.

Džordison je rođen i odrastao u Ajovi i svirao je u više lokalnih bendova pre nego što se 1995. priključio "Slipknotu". U to vreme, grupa se zvala Pale Ones, a ime joj je dao upravo Džordison po jednoj od njihovih pesama. 

Učestvovao je u nastanku njihovog prvog singla "Mate. Kill. Feed. Repeat.", a prvi album objavili su 1999.

Džordisonova neverovatna bubnjarska umešnost i kostimi "pozajmljeni" iz horor filmova, lansirali su Slipknot u sam vrh najpopularnijih bendova s početka 2000-tih.

Bend je 2005. dobio Gremi nagradu za najbolje metal izvođenje za pesmu "Before I Forget".

U avgustu 2010. čitaoci bubnjarskog magazina "Ritam" izglasali su Džordisona za najboljeg bubnjara na svetu u poslednjih četvrt veka. 

"Ovo je za mene veće od Gremija! Vi me držite živim! Ne mogu dovoljno da vam zahvalim", izjavio je tada Džordison.

Grupu je napustio 2013. a kasnije je tvrdio da su ga ostali članovi benda otpustili. Godine 2014. otkrio je da pati od transverzalnog mijelitisa, koji je uticao na njegovu sposobnost da svira.

profimedia

 

"Izgubio sam noge. Više ne mogu da sviram. To je oblik multiple skleroze koju ne želim ni najvećem neprijatelju. Podigao sam se, naterao da idem u teretanu i krenuo na terapije da ovo pobedim. Ako ja to mogu, možete i vi. Za sve ljude sa multiplom sklerozom, transverzalnim mijelitisom ili bilo čim sličnim, ja sam živi dokaz da možete da pobedite to sra*e", rekao je muzičar 2016. godine.

Nakon što je otišao iz "Slipknota", Džordison je osnovao bendove "Scar the Martyr", "Vimic" i "Sinsaenum" i nastavio sa projektom "Murderdolls" koji je pokrenuo 2002. Tokom godina svirao je bubnjeve na nastupima uživo grupa "Metallica", "Korn", "Satyricon", "Ministry" i "Rob Zombie".

Džordisonove kolege, među kojima Serđ Tankian iz grupe "System of a Down", i Metju Hifi iz "Trivuma", oprostili su se od čuvenog bubnjara.

"Bio je neverovatan bubnjar i fantastičan lik", rekao je Tankian. "Džoijev doprinos muzici i promenio je lice hevi metala kakav poznajemo", objavio je Hifi.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura