Poznati

Rumunija tvrdi da je na Evroviziji njenih 12 poena pogrešno dato Ukrajini, proruski hakeri sprečeni u ometanju glasanja

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija, BBC

16/05/2022

-

18:10

Rumunija tvrdi da je na Evroviziji njenih 12 poena pogrešno dato Ukrajini, proruski hakeri sprečeni u ometanju glasanja
Evrovizija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glasanje u toku finalne večeri ovogodišnje "Evrovizije" obeležila su brojna iznenađenja, a sada su "isplivala" i nezadovoljstva pojedinih delegacija koje tvrde da je došlo do nepravilnosti u toku glasanja.

Rumunski javni servis TVR optužio je Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) da nije poštovala volju njihovog stručnog žirija i da su iznenađeni promenom rezultata i davanjem maksimalnih 12 poena Ukrajini u ime žirija Rumunije.

"Iznenadili smo se kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u konačnu rang-listu, pri čemu su organizatori dodelili još jedan set bodova takmičarima u finalu, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je žiri u Rumuniji odlučio da predstavnicima Moldavije dodeli maksimalan broj bodova...", saopštio je javni servis Rumunije, prenosi Euronews.

U saopštenju su ponovili da ni žiri ni predstavnici TVR nisu bili obavešteni nakon drugog polufinala o postojanju bilo kakvih sumnji u vezi sa glasanjem u Rumuniji. 

"Naglašavamo da je nacionalni žiri gledao takmičenje, nakon čega je glasao u prisustvu notara i poštovao propis organizatora... Pravila su očito promenjena u toku takmičenja, bez prethodnog obaveštenja učesnika da su tokom prenosa neki glasovi domaćih sudija izmenjeni od strane organizatora", istakli su oni u saopštenju.

"Nepravilni obrasci glasanja" među šest zemalja

Podsetimo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je tokom finala u subotu da su prethodno uočene nepravilnosti u glasanju u šest zemalja koje su učesnice "Evrovizije 2022".

U kratkom saopštenju, EBU je pojasnila da su uočeni određeni "nepravilni obrasci glasanja" među šest neimenovanih zemalja nakon druge generalne probe i drugog polufinala takmičenja-

Glasovi žirija tih zemalja poništeni i zamenjeni "zamenskim zbirnim rezultatom" za svaku zemlju na koju su se odnosile pomenute nepravilnosti.

"Da bi se usaglasio sa uputstvima za glasanje na takmičenju, EBU je sarađivao sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju, kako za drugo polufinale, tako i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnom istorijom glasanja)", naveo je EBU u saopštenju.

Iako u saopštenju nisu imenovane zemlje, prema pisanju Euronews i drugih evropskih medija, one kojima su "uklonjeni" glasovi žirija su bile Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Euronews je kontaktirao EBU za više informacija o prirodi nepravilnosti, ali nije i dalje dobio odgovor.

"EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno biti ili ne utiču na rezultate i/ili ishod glasanja", zaključili su iz EBU u saopštenju koje su ranije objavili.

S druge strane, TVR je u svom saopštenju istakao da je način na koji su novi rezultati izračunati "netransparentni", zahtevajući od organizatora takmičenja da daju zvaničan razlog za zamenu ocene žirija.

U konačnom zbiru glasanja, ni Rumunija ni Moldavija nisu jedna drugoj dodelile poene, navodi se u tekstu na sajtu Summit News.

Podsetimo i to da su tokom direktnog prenosa finalne večeri "Evrovizije" u subotu iz Torina, od pomenutih šest zemalja, tri - Rumunija, Gruzija i Azerbejdžan imale "tehničke poteškoće" da se uključe uživo kako bi njihovi predstavnici saopštili glasove svog nacionalnog žirija, tako da je izvršni supervizor EBU Martin Osterdal pročitao njihove rezultate (odnosno maksimalnih 12 poena).

EBU je osporio glasanje i Crne Gore, a njen evrovizijski tim je u saopštenju naveo da je glasanje u studiju RTCG "proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno overeno od strane EBU", te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je televiziji Vijesti da je pisao Evropskoj radiodifuznoj uniji i tražio objašnjenje.

Sprečeni proruski hakeri

Italijanska policija danas je saopštila da je sprečila proruske hakere koji su pokušali da ometaju glasanje za "Pesmu Evrovizije", piše BBC.

Hakerska grupa "Killnet" je "ciljala" prvo polufinale u kom je učestvovala Ukrajina, kao i finale. Međutim, odsek za sajber bezbednost italijanske policije je uspešno blokirao različite napade koji su bili usmereni na to da ometaju mrežu tokom glasanja.

EBU je 25. februara saopštila da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Ukrajinski bend Kaluš orkestar odneo pobedu je pobedu sa 631 bodom na "Evrosongu 2022", dok je drugoplasirana Britanija imala 466. Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta zauzela je petu poziciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin