Poznati

Jednoglasna odluka porote u Virdžiniji: Izrečena presuda na suđenju Depa protiv Herd

Komentari

Autor: Court TV, Index.hr, Euronews Srbija, BBC

01/06/2022

-

21:30

Jednoglasna odluka porote u Virdžiniji: Izrečena presuda na suđenju Depa protiv Herd
Jednoglasna odluka porote u Virdžiniji: Izrečena presuda na suđenju Depa protiv Herd - Copyright Tanjug AP/Court TV, via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Porota je proglasila i Amber Herd i Džonija Depa odgovornim za klevetu u tužbama koje su podneli jedno protiv drugog.

"Sve tvrdnje o Džoniju Depu bile su lažne, odluka je koju je jednoglasno donela porota na sudu okruga Fairfaks u Virdžiniji odlučujući o prve dve tačke.

Naveli su da je Amber Herd delovala sa stvarnom zlobom prilikom objavljivanja članka u Vašington Postu. Oni su naveli da su njene tvrdnje o braku bile lažne i klevetničke. Porota je odlučila da Herd mora Depu da plati 15 miliona dolara - 10 miliona dolara odštete i pet miliona dolara kaznene naknade, preneli su američki mediji.

Porota je takođe odlučila i u korist Amber Herd koja je rekla da ju je Depov advokat oklevetao kada je njene  optužbe za zlostavljanje nazvao lažnima.  Herd je presudom dobila dva miliona dolara na ime odštete, ali nije određena kaznena naknada.

Tanjug AP/Court TV, via AP, Pool

 

Nakon što je čula presudu Heard je zagrlila svoje advokate i nakon toga ekspresno napustila sudnicu. Džoni Dep nije prisustvovao izricanju presude. 

Obožavatelji glumca presudu su ispred suda dočekali skandiranjem "Džoni, Džoni!".

Izricanje presude nije prošlo bez drame - kada su porotnici na suđenju koje se širom sveta prati s pažnjom već ušli u salu i objavili da imaju presudu, napetost je ponovo dostigla vrhunac. Sudija koji je predsedavao slučajem rekao im je da se vrate u prostoriju za porotu i završe sa popunjavanjem formulara za presudu.

CNN je naveo da su porotnici možda utvrdili da je barem jedna strana odgovorna, ali nisu ispunili novčanu odštetu koju bi dosuđivali. Porotnici su dobili instrukcije da odluče da li će dodeliti kompenzaciju i kaznenu odštetu ako otkriju da je bilo koja strana odgovorna za klevetu.

Džoni Dep tužio je svoju bivšu ženu za 50 miliona dolara nakon što je u Vašington postu napisala tekst s tvrdnjama da je bila zlostavljana. Zauzvrat, Amber Herd je tražila 100 miliona dolara. Oboje su drugu stranu optužili za klevetu, a porota je danas odlučila i o Depovim i o tvrdnjama Amber Herd. 

Tokom suđenja javnost nije ostala uskraćena za "prljav veš" iz njihove turbulentne sedmogodišnje veze i braka.

Identitet osoba u poroti koje su donele presudu u tužbi za klevetu neće biti objavljen godinu dana. Međutim, Court TV objavio je demografski sastav osoba u poroti - mežu sedam ljudi je pet muškaraca i dve žene, a zamenici su još jedan muškarac i žena. Radi se o ljudima u dvadesetim do šesdesetih godina različitih nacionalnosti.

Dep je tužio Herd za 50 miliona dolara i tvrdi da ga je oklevetala kada je sebe nazvala "javnom ličnošću koja predstavlja primer zlostavljanja u porodici", a ona je tražila 100 miliona dolara zato što je glumac okaljao njen ugled time što je njegov advokat rekao da su njene optužbe "prevara".

Herd: Razočarana sam i slomljenog srca

Glumica je posle izricanja presude saopštila da je razočarana i slomljena srca.

„Razočaranje koje danas osećam je neopisivo. Srce mi je slomljeno što gomile dokaza nisu bile dovoljne da se odupre nesrazmernoj moći, uticaju i uticaju mog bivšeg muža“, navela je Herd u pisanoj izjavi, nakon izricanja presude, prenosi BBC.

„Još sam više razočarana zbog onoga što ova presuda znači za druge žene. To je nazadovanje. Vraća sat u vreme kada je žena koja je progovorila mogla biti javno osramoćena i ponižena. To odbacuje ideju da nasilje nad ženama treba shvatiti ozbiljno“, poručila je glumica.

Dodala je i kako veruje da su Depovi advokati uspeli da nateraju porotu da previdi ključno pitanje slobode govora i zanemari dokaze koji su bili toliko ubedljivi da je svojevremena pobedila u procesu vođenom u Velikoj Britaniji.

"Tužna sam što sam izgubila ovaj slučaj. Ali još sam tužnija što sam izgleda izgubila pravo koje sam mislila da imam kao Amerikanka – da govorim slobodno i otvoreno”, zaključila je Herd.

Tanjug AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

Dep: Istina nikada ne nestaje

Oglasio se i Džoni Dep, prenosi BBC.

„Preko medija su mi upućene lažne, veoma ozbiljne i krivične optužbe, što je izazvalo beskrajnu salvu sadržaja mržnje, iako protiv mene nikada nije podignuta optužnica. Ipak je dva puta u nanosekundi obišao svet i imao je seizmiku. uticaj na moj život i moju karijeru. I šest godina kasnije, porota mi je vratila život. Zaista sam ponizan", naveo je Dep u izjavi.

„Moja odluka da nastavim sa ovim slučajem, znajući veoma dobro visinu pravnih prepreka sa kojima ću se suočiti i neizbežan, svetski spektakl u mom životu, doneta je tek nakon dugog razmišljanja. Od samog početka, cilj pokretanja ovog slučaja je bio da se otkrije istina, bez obzira na ishod. Najbolje tek dolazi i konačno je počelo novo poglavlje. Veritas numkuam perit. Istina nikada ne nestaje", naveo je glumac.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin