Poznati

Bil Gejts nije ljubitelj nezamenljivih tokena: "Baš će skupi digitalni crteži majmuna da promene svet na bolje"

Komentari

Autor: Art News

16/06/2022

-

20:23

Bil Gejts nije ljubitelj nezamenljivih tokena: "Baš će skupi digitalni crteži majmuna da promene svet na bolje"
Bil Gejts nije ljubitelj nezamenljivih tokena: "Baš će skupi digitalni crteži majmuna da promene svet na bolje" - Copyright Tanjug/ Leon Neal/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od osnivača kompanije "Microsoft" Bil Gejts vatreni je zagovornik prava na zdravstvenu zaštitu, zaustavljanja klimatskih promena, čitanja i stalnog usavršavanja. 

Međutim, ono što mu se po svemu sudeći ne dopada, su nezamenljivi tokeni, odnosno NFT.

Tokom svog gostovanja na konferenciji TechCrunch u utorak, Gejts je izneo svoje mišljenje o industriji koja je navodno u prošloj godini zaradila 22 milijarde dolara. 

Prema njegovom mišljenju, NFT je prevara.

"U srcu svega toga je anonimnost, koja omogućava izbegavanje poreza i bilo kakvih propisa vlasti. U svakom slučaju, ja u to nisam umešan", izjavio je Gejts, prenosi ArtNews.

Dotakao se i popularne serije nezamenljivih tokena, poznate kao "Bored Ape Yacht Club" koji su postizali višemilionske cene, a najskuplji prodat za 3,4 miliona dolara.

"Očigledno će skupe digitalne slike majmuna unaprediti svet. Znate, meni je to neverovatno", rekao je Gejts jedva suzdržavajući smeh.

Ipak, ne slažu se svi sa jednim od najbogatijih ljudi sveta. 

Digitalni umetnik Bipl, čiji je NFT prodat za 69,3 miliona dolara, što je pokrenulo pravi bum u ovoj industriji, tvitovao je prikaz članka koji je o Gejtsovoj izjavi objavio CNN zajedno sa "sumnjičavim" emodžijem.

Ove nedelje tema gotovo svih svetskih medija je strmoglavi pad vrednosti kripto valuta, s kojima su NFT povezani.

Naime i kriptovalute i nezamenljivi tokeni su na blokčejnu - tehnologiji koja ima ulogu najpouzdanijeg registra, raspoređenog na ogromnom broju računara - na kom autor originalnog digitalnog umetničkog dela, može da dobije jedinstven i neizbrisiv potpis, odnosno NFT, koji predstavlja dokaz o vrednosti tog dela.

Vlasnik tokena može da uživa u njegovoj vrednosti ili da ga proda ili pokloni nekome, ali samo onaj ko ima taj jedan, jedinstveni token, može da "poseduje" baš to umetničko delo, iako su nepotpisane kopije i dalje u upotrebi.

Vrednost tokena tako može u velikoj meri da zavisi od marketinga, a dobar primer je upravo "Bored Ape" kolekcija koju je Gejts pomenuo.

Ta serija, ne samo da je prošle godine dominirala tržištem, nego ga je i fundamentalno oblikovala.

"Majmuni" su počeli da donose milione dolara, a uskoro je trgovina ovim tokenima počela da se odvija i pod okriljem uglednih aukcijskih kuća kao što su Christie’s i Sotheby’s.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin