Novac

Zavladala "kripto zima": Najniža vrednost tržišta kriptovaluta od prošlog januara, za to je zaslužno nekoliko faktora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2022

-

18:34

Zavladala "kripto zima": Najniža vrednost tržišta kriptovaluta od prošlog januara, za to je zaslužno nekoliko faktora
Zavladala "kripto zima": Najniža vrednost tržišta kriptovaluta od prošlog januara, za to je zaslužno nekoliko faktora - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vrednost tržišta kriptovaluta u ponedeljak, 13. juna, iznosila je 996 milijardi dolara - u pitanju je najniža vrednost još od januara 2021. godine, prema podacima kojima raspolaže internet-stranica "CoinMarketCap". Vrednost bitkoina je 14. juna nakratko pala ispod 21.000 dolara (najniža u poslednjih godinu dana), a eterijum je izgubio više od 12 odsto vrednosti u poslednja 24 sata.

Postoji nekoliko razloga za ove potrese na tržištu kriptovaluta, a svi oni za posledicu imaju gotovo paničnu rasprodaju zbog toga što se ovaj oblik poslovanja smatra izuzetno rizičnim. U poslednjih sedam dana, vrednost bitkoina opala je za 18 odsto, dok je eterijum u istom periodu još više izgubio na ceni - čak 28 odsto. 

Međutim, nisu samo ove dve kriptovalute zabeležile padove, već je svaka kriptovaluta u prvih 20 po tržišnoj vrednosti imala dvocifren pad kada se pogledaju procenti u poslednjih sedam dana. Kardano je izgubio 24 odsto od svoje vrednosti, solana 31 odsto, dodžkoin 28 odsto, polkadot 28 odsto, i tako dalje.

Investitori odustaju od daljeg ulaganja u kripovalute ponajviše zbog rastuće inflacije u SAD, a još neki od razloga su i nesigurnost zbog toga kako će se SAD izboriti sa finansijskom krizom izazvanom koronavirusom. Takođe, tu su i nove regulatorne mere koje je preduzela američka vlada, uključujući i nedavnu odluku predsednika Džoa Bajdena da se finansijske strategije i pravila vlade SAD primene i na digitalne valute.

Platforme ukazuju na probleme

Po svemu sudeći, zabrinutost se preliva i na platforme koje se bave kriptovalutama. Tako je, na primer, kompanija za pozajmice kriptovaluta "Celzijus" (koju su osnovali biznismeni Aleks Mašinski i Danijel Leon) privremeno suspendovala povlačenje novca i transfere među nalozima zbog "ekstremnih uslova na tržištu", što dovoljno pokazuje kakva klima trenutno vlada u svetu trgovine kriptovalutama.

"Preduzimamo ovu neophodnu meru kako bismo stabilizovali likvidnost i operacije dok preduzimamo dalje korake u cilju očvanja imovine. Takođe, klijenti će moći da nastave sa prikupljanjem nagrada tokom pauze", naveo je "Celzijus" u objavi na zvaničnoj internet-stranici, a prenosi Euronews Next.

S obzirom na to da je u ovu platformu pred kraj prošle godine uloženo 750 mililona dolara i da predstavlja značajnog "igrača" u svetu pozajmice kriptovaluta, ne bi trebalo zanemariti ovaj njihov potez.

Pored "Celzijusa", još jedna velika platforma koja se bavi kriptovalutama obustavila je povlačenje bitkoina što je trajalo više od tri sata, a kao razlog su naveli "to što se jedna transakcija zaglavila i poremetila sistem".

profimedia

 

Da je nesigurnost među investitorima najviše izazvana rastućom inflacijom u SAD i time što nije moguće predvideti kako će se vrednost dolara kretati u budućnosti, potvrđuje i zabrinutost čelnika još nekih kripto menjačnica.

"Od novembra 2021. godine, sentiment (među investitorima) se drastično promenio zbog poteza FED-a (Federalnih rezervi) i načina na koji se bori sa inflacijom. Potencijalno, čak nam sledi i recesija, s obzirom na to da će FED možda konačno morati da preduzme akcije kako bi rešili inflaciju. Ukoliko ne uspeju nešto da reše, verovatno nećemo više videti veliki porast vrednosti. U narednih mesec ili dva, mogli bismo da vidimo vrednosti bitkoina koje će biti dosta niže od sadašnjih", rekao je za CNBC Vidžaj Ajar, potpredsednik kripto menjačnice "Luno".

"Kripto zima" počela u maju

Nestabilnost u svetu kriptovaluta primetna je cele godine, uprkos tome što je ovo tržište imalo uzlaznu putanju 2020. i 2021. Početkom maja, ipak, počelo je ono što sajt "Decrypt" naziva "kripto zimom". Tada je počela da pada vrednost koju je imao teraUSD, takozvani "stabilni novčić" čija je vrednost bila usko povezana sa američkim dolarom.

Jedan teraUSD je vredeo jedan dolar zahvaljujući kompleksnim finansijskim konstrukcijama koje su ga povezivale za "sestrinsku" kriptovalutu pod nazivom luna - kada je vrednost lune krenula da opada, teraUSD je za njom krenuo silaznom putanjom, i odatle je krenula "spirala smrti" koja je destabilizovala šire tržište, prenosi "Njujork tajms"

TeraUSD je postao poopularan delom i zbog toga što ga je promovisao preduzimač Do Kvon, koji je nudio DeFi usluge pod nazivom "Anchor Protocol" - klijenti su mogli da polože teraUSD i da ih očekuju kamate od 19,5 odsto. Sada, teraUSD ne vredi ništa. Baš kao sa teraUSD, tako i oni koji sposluju sa već spomenutim "Celzijusom" sada moraju da se pitaju da li će moći svoje zaloge da dobiju nazad. Ova platforma privukla je oko 1,7 miliona klijenata, a prošle godine je imala više do 20 miliona dolara u depozitima. 

Unsplash

 

Pojedini stručnjaci poput Džona Rid-Starka, bivšeg zvaničnika u američkoj Komisiji za robnu razmenu, situaciju sa kripto tržištem nazvali su "globalnom finansijskom anarhijom". Iako je Mašinski, jedan od osnivača "Celzijusa", žestoko branio ugled svoje platforme u poslednjih nekoliko nedelja, činjenica da su zaustavili isplate i da u kripto svetu vlada očigledna kriza, ne idu mu u priilog. 

Kako je objasnila Hilari Alen, ekspert za finansije sa Američkog univerziteta, upravo ono što se desilo sa teraUSD i Celzijusom pokazuje da sudbina kripto investicija zapravo zavisi od volje pojedinaca koji su osnovali pojedine platforme ili kriptovalute, iako se ovo tržište često smatra decentralizovanim.

"Investitori su se oslanjali na tvitove koje su objavljivali Mašinski ili Kvon, a stvari nisu izgledale tako dobro. Međutim, odjednom su se našli zarobljeni u pozicijama zbog kojih su sve više gubili novac, a osnivači su doneli odluke da obustave rad", rekla je Alen.

Šta sve ovo znači za investitore?

Za one koji dugoročno ulažu u kriptovalute, česti usponi i padovi u vrednosti nisu iznenađujući. Kako je za "Next Advisor" rekao Hamfri Jang, finansijski ekspert koji stoji iza podkasta "Humphrey Talks", jedna od strategija koje on koristi jeste to da ne proverava vrednosti svojih investicija tokom velikih fluktuacija na tržištu.

"Prošao sam kroz sličan ciklus i 2017. godine. Znam da se ovakvim stvarima menja vrednost veoma često, i da nekim danima izgube i do 80 odsto", rekao je Hamfri, podsećajući na "kripto pad" iz 2017. kada je mnogo kriptovaluta, ukljčujući bitkoin, izgubilo veći deo svoje vrednosti. 

Stručnjaci preporučuju da investicije budu ispod pet odsto ukupnog budžeta - ukoliko ste to uradili, ne bi trebalo da se brinete previše u vezi sa usponima i padovima cena, smatra Bil Nobl iz "Token metriksa", platforme za analizu kriptovaluta.

profimedia

 

Jang preporučuje da se za kriptovalute koristi ista strategija kao i za bilo koju drugu dugoročnu investiciju - uložite i zaboravite na nju. Ukoliko vas situacije poput ove ekstremno brinu, možda ste previše uložili, ali čak i ako preispitujete svoje odluke svejedno ne bi trebalo da reagujete prebrzo i menjate svoju strategiju impulsivno.

"Nemojte da proveravate non-stop, to vam je najbolje što možete da uradie. Ukoliko previše emocija uložite u kriptovalute, može se desiti da prodate previše u pogrešno vreme, i da napravite neku drugu pogrešnu odluku", rekao je Jang.

Slično Jangu, i Nobl upozorava kako bi moglo da bude greška ukoliko se prodaje prerano, i upoređuje trenutno stanje na kripto tržištu sa potresima na berzi 1987. godine, koji su trajali nekoliko meseci. Međutim, s obzirom na to da se kripto "kreće" mnogo brže nego što je to bio slučaj sa berzom 1980-ih godina, Nobl ističe kako bismo mogli da vidimo i brži oporavak nego što je tada bio slučaj.

Komentari (0)

Biznis