Poznati

Tužioci traže da se otpečate transkripti koji bi mogli konačno da razreše slučaj Romana Polanskog

Komentari

Autor: Los Angeles Times

14/07/2022

-

09:38

Tužioci traže da se otpečate transkripti koji bi mogli konačno da razreše slučaj Romana Polanskog
Roman Polanski - Copyright AP/Jarek Praszkiewicz

veličina teksta

Aa Aa

Okružni tužilac u Los Anđelesu zatražio je u utorak da se otpečate transkripti vezani za slučaj seksualnog zlostavljanja maloletnice koji se decenijama vodi protiv Romana Polanskog, 

U sudskom podnesku na šest stranica, tužilac Džordž Gaskon i Samanta Gejmer, koja je 1977. bila žrtva Polanskog, zahtevali su da se javno objavi svedočenje penzionisanog tužioca Rodžera Gansona.

Iako nije poznato šta tačno sadrže transkripti, oni uključuju svedočenje prvog tužioca koji je vodio slučaj Polanskog.

"Godinama se ova kancelarija borila protiv objavljivanja informacija koje i žrtva i javnost imaju pravo da znaju. Nakon brižljivog razmatranja želja žrtve i jedinstvenih i neobičnih okolnosti koje su dovele do Gansonovog svedočenja, posvećena transparentnosti za sve u okviru pravnog sistema, moja kancelarija je odlučila da u korist pravde dozvoli otvaranje ovih transkripata", naveo je Gaskon u saopštenju, prenosi Los Angeles Times.

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski uhapšen je 1977. godine nakon što ga je tada 13-godišnja Samanta Gejli optužila za drogiranje i silovanje. 

Kako bi devojčicu poštedeli suđenja, tužioci su nagodbom o priznanju krivice odbacili najteže optužbe, a Polanski je priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos s maloletnicom.

AP/ASSOCIATED PRESS

 

Odslužio je 42 dana u zatvoru, posle čega je pušten na slobodu. Kada je sudija Lorens Ritenband ponovo počeo da razmatra njegov slučaj i najavio mogućnost da mu izrekne mnogo ozbiljniju kaznu zatvora, Polanski je pobegao u Francusku, gde i danas živi.

On je i sam tražio da se Gansonovo svedočenje otpečati 2010. godine, kada je zadržan u Cirihu zbog poternice koja je za njim raspisana u Americi. Sudija je odio zahtev, ali na kraju ipak nije isporučen SAD.

Reditelj je umalo uspeo da okonča slučaj devedesetih, kada je sudija Višeg okružnog suda Lari P. Fidler obećao da neće morati da služi nikakvu dodatnu kaznu, ukoliko se vrati u Los Anđeles. Međutim, kada je zahtevao da saslušanje u vezi sa ovim slučajem bude otvoreno za javnost, reditelj je odustao.

Poslednjih godina nekoliko žena optužilo je Polanskog za zlostavljanje koje se navodno dogodilo kada su bile maloletne, ali je reditelj uporno poricao krivicu. 

Reditelj filmova "Rozmarina beba" i "Kineska četvrt" od tada se nije vraćao u Sjedinjene Američke Države i bio je uključen u decenijama dugu igru ​​mačke i miša s vlastima koji traže njegovo izručenje.

Komentari (0)

Magazin