Poznati

Adidas raskida četvrt milijarde dolara "teške" veze sa Kanjeom: "Njegove izjave nisu u skladu sa našim vrednostima"

Komentari

Autor: Guardian

25/10/2022

-

16:22

Adidas raskida četvrt milijarde dolara "teške" veze sa Kanjeom: "Njegove izjave nisu u skladu sa našim vrednostima"
Adidas raskida četvrt milijarde dolara "teške" veze sa Kanjeom: "Njegove izjave nisu u skladu sa našim vrednostima" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Adidas koja je imala plodonosnu saradnju sa kontroverznim reperom i dizajnerom Kanjeom Vestom, odlučila je da konačno reaguje na njegov govor mržnje uperen protiv jevrejske zajednice i prekine sve veze s njim.

"Adidas neće tolerisati antisemitizam niti bilo kakvu drugu vrstu govora mržnje. Jeovi nedavni komentari i postupci bili su neprihvaljivi, ispunjeni mržnjom, opasni i krše vrednosti kompanije za diverzitet i inkluziju", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Guardian.

Nemačka firma, koja je sa Jeom lansirala brend Yeezy, navodi da će zbog te odluke pretrpeti "kratkoročni" udarac od 250 miliona evra za ovu godinu, jer iz proizvodnje povlači sve njegove modele i zaustavlja sve isplate muzičaru i njegovim kompanijama.

Prema pisanju Bloomberg-a, partnerstvo sa Jeom Adidasu je 2020. donelo gotovo 1,7 milijardi dolara prihoda, a trebalo je da traje do 2026. godine. 

Raskid ugovora biće veliki udarac za Adidas, koji od nedavno beleži pad interesovanja korisnika za njihovu opremu. 

Pre Adidasa, repera su se odrekli i drugi njegovi raniji saradnici kao što su Balenciaga, Gap i JPMorgan Chase. Agencija CAA koja ga je godinama zastupala takođe je prekinula saradnju s njim.

profimedia

 

Podsećamo, Vest je blokiran na Tviteru i Instagramu zbog objava koje su bile uvredljive za Jevreje, ali i za Afroamerikance. Nakon što je optužen za antisemitizam, u jednom podkastu izneo je još šokantniju izjavu: "Ne volim termin antisemitizam, jer omogućava ljudima, naročito u mojoj industriji da se izvuku sa ubistvom - nekada i doslovno", rekao je on.

"Kažete da je to antisemitski, ali ja ne verujem u taj termin. Crni ljudi su takođe Jevreji. I ja se klasifikujem kao Jevrej, tako da ne mogu biti antisemit. Kada sam nosio majicu 'Beli životi vrede', jevrejska podzemna medijska mafija već je počela da me napada", dodao je Vest, optuživši "mafiju" za otkazivanje četiri njegova koncerta.

Vest je takođe izazvao gnev pripadnika pokreta "Crni životi vrede", nakon što je nedavno na Pariskoj nedelji mode, predstavio svoje nove majice na kojima je ispisano "Beli životi vrede". Mnoge javne ličnosti osudile su taj potez, budući da je reč o izrazu koji je nastao kao rasistički odgovor na originalnu krilaticu korištenu tokom protesta protiv policijske brutalnosti u Americi.

Dodatno je skandalizovao javnost izjavivši u istom podkastu da je Džordž Flojd, crnac koji je preminuo usled policijske brutalnosti i koji je postao zaštitno lice pokreta "Crni životi vrede", zapravo umro od posledica predoziranja. Porodica nastradalog čoveka sada mu preti tužbom.

Više o tome možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin