Poznati

Kanje Vest blokiran na društvenim mrežama zbog antisemitskih poruka

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

10/10/2022

-

18:14

Kanje Vest blokiran na društvenim mrežama zbog antisemitskih poruka
Kanje Vest - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Reper Kanje Vest, koji je ranije svoje ime zvanično promenio u "Je", sankcionisan je na društvenim mrežama zbog antisemitskih poruka.

Hollywood Reporter piše da je kompanija Meta koja stoji iza platformi Instagram i Facebook, izbrisala sadržaj sa Kanjeovog Instagram naloga i sprečila ga privremeno da deli objave, piše komentare i šalje direktne poruke.

Reper je tokom nekoliko dana objavljivao svoje prepiske sa kolegom Didijem, u kojima je na način koji su mnogi korisnici interneta protumačili kao uvredljiv, komentarisao Jevreje. 

Nakon što je sadržaj izbrisan, Vest se vratio na Tviter, nakon duže pauze gde je kritikovao Marka Zakerberga i u sada uklonjenim objavama, izražavao stavove za koje su čak i pojedini slavni pratioci repera rekli da su antisemitski. Tako je za manje od 24 sata od povratka na tu mrežu ponovo blokiran.

Poslednjih dana Je je u žiži javnosti zbog majica iz njegove Yeezy kolekcije sa ispisanom kontroverznom porukom "Beli životi vrede", koje je predstavio na Pariskoj nedelji mode. Mnoge javne ličnosti osudile su taj potez, budući da je reč o izrazu koji je nastao kao rasistički odgovor na krilaticu "Crni životi vrede" tokom protesta protiv policijske brutalnosti u Americi.

On je kasnije indirektno obrazložio svoje razloge objavivši prepisku sa modnim dizajnerom Tremejnom Emorijem, kreativnim direktorom brenda Supreme u vlasništvu "Luj Viton" grupacije (LVMH), u kojoj je nagovestio da je njegova namera bila da ukaže na činjenicu da su čelnici moćnih modnih kuća i dalje uglavnom belci.

"LVMH kupio je Supreme kako bi uticao na srednjoškolsku populaciju, a onda su doveli tebe (Tremejn je Afroamerikanac) da dobiju pečat 'Crni životi važe', kao i ciljnu grupu. Novac nije moć, pozicija je mož, nekretnine su moć, hrana je moć, voda je moć. Oni nam ne daju ono što nam treba. Moramo to sami da rešimo", napisao je on.

Podsećamo, Vest je već jednom bio suspendovan na Instagramu, nakon što je voditelju Trevoru Noi uputio rasističke poruke. Zbog toga je otkazan i njegov nastup na dodeli Gremi nagrada ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin