Aktuelno iz kulture

Gremi nagrada: Ko su favoriti za najveća muzička priznanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

03/04/2022

-

16:20

Gremi nagrada: Ko su favoriti za najveća muzička priznanja
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dodela najprestižnijeg muzičkoh priznanja Gremi nagrada održaće se tokom noći u Las Vegasu u MGM Grand hotelu.

Originalno, planirano je da se svečana ceremonija održi još u januaru, ali je epidemiološka situacija pomerila događaj za april.

Velika razlika ove godine je u tome što je za velike kategorije broj nominacija povećan sa osam na deset. Takođe, ranije su pravila nalagala da za nagradu mogu biti nominovani samo autori koji su radili na više od 33 procenta sadržaja na nekom albumu, ali sada je dovoljno i da su napisali samo jednu pesmu. Takođe, kategorija "Dens muzika" preimenovana je u "Najbolji dens/elektronski snimak".

Neka od najvećih imena iz sveta muzike nastupiće na ceremoniji, ali su dva nastupa otkazana. 

AP/Evan Agostini

 

Organizatori Gremi nagrada pre nekoliko nedelja su objavili da je nastup Kanjea Vesta (Je) otkazan zbog njegovog "zabrinjavajućeg ponašanja na internetu".

Do te odluke došli su nakon što je on izneo rasističke opaske na račun Trevora Noe, komičara koji je ove godine u ulozi domaćina ceremonije. 

Takođe, potvrđeno je da se grupa Foo Fighters koja je trebalo da nastupi u Las Vegasu, neće pojaviti na dodeli Gremi nagrada, zbog iznenadne smrti njihovog bubnjara Tejlora Hokinsa.

Upitan je i dolazak svetski popularne južnokorejske grupe BTS, jer su dva člana grupe nedavno pozitivno testirana na kovid 19.

Ipak, da je reč o posebnoj večeri govori činjenica da se očekuju izvođenja velikih zvezda kao što su Bili Ajliš, Olivija Rodrigo, Lil Nas X, Džon Batist, Keri Andervud, Džon Ledžend i mnogi drugi.

Ko su favoriti u glavnim kategorijama

Najviše nominacija ove godine ima Džon Batist - čak jedanaest. 

Batist je nominovan u nekoliko kategorija za svoje albume "Freedom," "We Are" i saundtrek za Diznijev džez animirani film "Soul".  Takođe, nominovan je za izvođenja u žanrovima R&B i "Američki koreni", kao i za klasičnu kompoziciju za njegov "Stav 11" (Movement 11). 
Prema broju nominacija slede Džastin Biber, Doja Cat i H.E.R. sa po osam nominacija.

Olivija Rodrigo je najveći favorit za najboljeg debitanta, nakon velikog uspeha njenog albuma "Sour" i singlova "Drivers License" i "Good 4 U", a nominovana je u ukupno šest kategorija. 
Pop-reper Lil Nas X koji je stekao status zvezde nakon njegovog albuma "Montero", nominovan je za pesmu, ploču i album godine.

Album "Love For Sale" Lejdi Gage i Tonija Beneta na doneo je ovom dvojcu četiri nominacije, kao i nominacije za njihove inženjere zvuka i reditelje spotova. To je veliki uspeh, nakon što je objavljeno da Benet boluje od Alchajmerove bolesti i da je uspeo da izvede svoj repertoar, uprkos gubitku pamćenja.

Grupa Abba dobila je prvu svoju nominaciju za Gremi nagradu, zahvaljujući singlu "I Still Have Faith In You", koji je u trci za najbolji snimak godine.

Reper Džej Zi postao je najnominovaniji izvođač u istoriji Gremi nagrada, dodavši na dosadašnju listu od 80 nominacija još tri. Inače, do sada je osvojio 23 prestižne nagrade.

Od ove godine odlučuje se isključivo na osnovu glasova članova, bez uključivanja "komiteta za nominovanje", a nominacije za četiri glavne kategorije - za snimak, album, kompoziciju i debitanta godine, proširene su sa osam na deset kandidata.  

Izvršni direktor nagrada Harvi Mejson Mlađi, kaže da je zahvaljujući tome proširena stilska raznolikost i obuhvaćen širi spektar objavljene muzike u "duhu inkluzije".

Pogledajte i listu svih nominovanih u četiri glavne kategorije:

Nominovani u glavnim kategorijama
Snimak godine Album godine Pesma godine Najbolji debitant
Abba – I Still Have Faith in You Džon Batist – We Are Ed Širan – Bad Habits Arooj Aftab
Džon Batist – Freedom Toni Benet i Lejdi Gaga – Love for Sale Ališa Kiz i Brendi Karlajl – A Beautiful Noise Džimi Alen
Toni Benet i Lejdi Gaga – I Get a Kick Out Of You Džastin Biber – Justice Olivija Rodrigo – Drivers License Baby Keem
Džastin Biber – Peaches (featuring Daniel Caesar & Giveon) Doja Cat – Planet Her HER – Fight for You Fineas
Brendi Karlajl – Right On Time Bili Ajliš – Happier Than Ever Bili Ajliš – Happier Than Ever Glass Animals
Doja Cat – Kiss Me More (feat SZA) HER – Back of My Mind Doja Cat – Kiss Me More (feat SZA) Japanese Breakfast
Bili Ajliš – Happier Than Ever Lil Nas X – Montero Silk Sonic – Leave the Door Open The Kid Laroi
Lil Nas X – Montero (Call Me By Your Name) Olivija Rodrigo – Sour Lil Nas X – Montero (Call Me By Your Name) Arlo Parks
Olivija Rodrigo – Drivers License Tejlor Svift – Evermore Džastin Biber – Peaches (feat Daniel Caesar and Giveon) Olivija Rodrigo
Silk Sonic – Leave the Door Open Kanje Vest – Donda Brendi Karlajl – Right on Time Saweetie

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura