Poznati

Džemper princeze Dajane sa motivom crne ovce u stadu uskoro na aukciji

Komentari

Autor: Euronews

18/07/2023

-

10:06

Džemper princeze Dajane sa motivom crne ovce u stadu uskoro na aukciji
Džemper princeze Dajane sa motivom crne ovce u stadu uskoro na aukciji - Copyright Tanjug AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Crveni džemper princeze Dajane na kom se izdvaja motiv crne ovce u stadu, biće ponuđen na onlajn aukciji kuće "Sotbi" u septembru ove godine. 

Očekuje se da će ovaj odevni predmet koji je princeza Dajana prvi put nosila u junu 1981. nedugo nakon što se verila sa tadašnjim princom Čarlsom, biti prodat za oko 80.000 dolara, odnosno oko 71.000 evra. 

Kada se tada devetnaestogodišnja verenica današnjeg kralja Velike Britanije pojavila na polo utakmici u tom džemperu, mnogi mediji tumačili su njen modni izbor kao poruku da se u kraljevskoj porodici oseća kao "crna ovca".

Tanjug AP/Frank Augstein

 

Već tada važila je za ikonu stila, čiji su modni izbori uticali na svetske trendove, zbog čega je mala firma dizajnerki Sali Mur i Džoane Ozborn "Warm & Wonderful" koja je proizvela džemper, preko noći postala poznata. 

Zanimljivo je da su nekoliko nedelja nakon polo utakmice dizajnerke dobile zvanično pismo iz Bakingemske palate u kom je pisalo da je Dajana slučajno oštetila džemper, moleći da se on popravi ili da se napravi novi. Ispleten je novi džemper, a Dajana je fotografisana kako ga nosi uz bele džins pantalone i sa crnom mašnom oko vrata na jednom događaju 1983.

"Sotbi" je potvrdio da će se na aukciji zajedno sa "crnom ovcom" naći i pisma koje su Mur i Ozborn dobile, prenosi Euronews.

Tanjug AP/Frank Augstein

 

Mur i Ozborn pronašle su prvi džemper na svom tavanu ove godine i odlučile da ga ponude na aukciji. Inače, "Warm & Wonderful" i dalje proizvodi pamučnu verziju u "Dajana crvenoj" boji, a džemper košta 220 evra.

Aukcija će biti otvorena 31. avgusta, a trajaće do 14. septembra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin