Poznati

"Kraljica srca" i idol svog vremena: Lejdi Di ni 25 godina posle tragične smrti nikog ne ostavlja ravnodušnim

Komentari

Autor: Tila Milenović

31/08/2022

-

22:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najvoljenija britanska princeza Dajana, bivša supruga princa Čarlsa i majka prinčeva Vilijama i Hanrija, poginula je na današnji dan pre 25 godina u saobraćajnoj nesreći u Parizu. 

Miljenica javnosti o čijem su humanitarnom radu, ali i privatnom životu, pisali mediji širom sveta, iako je tragično preminula sa samo 36 godina, ostala je upamćena kao izuzetno brižna i ljubazna princeza, "žena iz naroda", svima dostupna, a ipak otmena i jaka.

Prva supruga princa Čarlsa, majka Vilijama i Harija, stradala je kada se auto u kojem su pored Dajane bili njen tadašnji partner Dodi Al Fajed, vozač i telohranitelj, zakucao u jedan od stubova tunela kojim su prolazili tokom svog odmora u Parizu 31. avgusta 1997. Vozač i Dodi, inače sin egipatskog tajkuna, poginuli su na licu mesta. Trevor Rese-Džons iz obezbeđenja jedini je preživeo nesreću, dok je Lejdi Di preminula četiri sata kasnije u bolnici.

U sudskoj istrazi utvrđeno je da su pogibiji doprineli paparaci, koji su jurili za parom na motorima, činjenica da je vozač bio u alkoholisanom stanju, kao i to što Dajana i Dodi nisu bili vezani pojasevima.

Prvi lekar na mestu nesreće Frederik Melije kaže da nije ni znao da je u automobilu jedna od najpoznatijih žena na svetu, princeza Dajana.

"Bio je to veliki šok kad sam shvatio o kome je reč. Odmah sam sebe počeo da preispitujem da li sam učinio sve što sam mogao da je spasem, i na kraju sam shvatio da tu nije bilo pomoći, da nisam više ništa mogao da uradim", rekao je Melije.

Tanjug AP/Jerome Delay

 

Život Lejdi Di pod svetlom reflektora

Dajana Frensis Spenser rođena je 1. jula 1961. godine kao najmlađa ćerka britanskoj plemićkoj porodici vikonta i vikontese Altorp. Upoznala je Čarlsa, kada je imala samo 16 godina na zabavi koja je bila organizovana u kući porodice Spenser. Princ je bio gost, kog je pozvala Dajanina sestra Sara. 

Posle školovanja u Engleskoj i Švajcarskoj radila je kao asistentkinja u vrtiću u Londonu. Tada je javnost prvi put počela da govori o tome da je prijateljstvo princa od Velsa sa Dajanom preraslo u nešto više.

Lejdi Di je imala samo 20 godina kada se 1981. udala za britanskog prestolonaslednika, s kojim se pre venčanja videla svega 13 puta. Mlada, lepa, zgodna i zabavna, izgledala je osvežavajuće za prilično zatvorenu monarhiju.

Tanjug AP/AP Photo

 

Rodila je dva sina, Vilijama i Henrija, a svi koji su je poznavali, okarakterisali bi je kao brižnu i posvećenu majku.

profimedia

 

Bavila se humanitarnim radom i važila za prizemnu i ljubaznu ženu. Bila je prva koja je na nacionalnoj televiziji zagrlila čoveka koji boluje od side. Princeza je gajila blisko prijateljstva sa Majkom Terezom, koja je zbog svog žrtvovanja zarad dobrobit drugih dobila i Nobelovu nagradu. Umrle su u razmaku od šest dana.

Ipak, raspad braka, medijska navalentnost u zalaženju u privatnost kraljevske porodice, dovela je popularnost monarhije na najniži nivo, a Lejdi Di na rub provalije.

Smatra se da su se ubrzo posle venčanja, Dajana i Čarls postepeno udaljili, a proces je bio, verovatno, izuzetno bolan pod sveprisutnim očima svetskih tabloidnih medija. 

Tanjug/AP/Martin Cleaver

 

Dajana i Čarls su 1992. najavili razvod, iako su nastavili da obavljaju svoje kraljevske dužnosti. U avgustu 1996. godine, dva meseca nakon što je kraljica Elizabeta II pozvala par da se razvede, princ i princeza postigli su konačni dogovor.

U zamenu za velikodušnu nagodbu i pravo da zadrži svoje stanove u Kensingtonskoj palati i svoju titulu "princeze od Velsa", Dajana je pristala da se odrekne titule "Njeno kraljevsko visočanstvo" i svih budućih zahteva na britanski tron.

U godini nakon razvoda, izgledalo je da je popularna princeza na dobrom putu da ostvari svoj san da postane "kraljica u srcima ljudi", ali je taj san prekinut 31. avgusta 1997. godine.

Nesreća koja je zaprepastila svet

Nakon što je vest o smrti Lejdi Di doprla u javnost, ubrzo su počele da kruže teorije zavere o tome da nesreća nije bila slučajnost.

Više od milion ljudi se okupilo na ispraćaju princeze Dajane od Vestminsterske opatije u Londonu do porodičnog imanja u Northemptonširu. Iza kovčega sa njenim telom hodali su princ Čarls, njen najmlađi sin princ Hari koji je tada imao 12 godina, Dajanin brat Erl Spenser i stariji sin princ Vilijam.

Tanjug AP/Pool Photo via AP

 

 

Uprkos hladnim odnosim sa princezom posle razvoda, kraljica Elizabeta II joj je odala počast 5. septembra 1997. godine sledećim rečima:

"Bila je izuzetno i darovito ljudsko biće. I u dobrim i u lošim vremenima nikada nije izgubila sposobnost da se smeje, inspirisala je druge svojom toplinom i dobrotom. Svi su joj se divili i poštovali je kako zbog njene energije i posvećenosti drugima, tako i zbog privrženosti svojoj deci".

AP Photo/Alastair Grant

 

Četvrt veka kasnije, monarhija je rehabilitovana, a drugu Čarslovu ženu Kamilu javnost je prihvatila kao suprugu budućeg kralja. Dajana je, međutim, ostala jedinstvena i neponovljiva. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin