Život

Princ Hari: Završiću posao svoje majke u borbi protiv HIV-a

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

12:31

Princ Hari: Završiću posao svoje majke u borbi protiv HIV-a
Princ Hari i Megan Markl - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski princ Hari izjavio je danas da se oseća obaveznim da pokuša da završi posao svoje pokojne majke, princeze Dajane, u borbi protiv HIV-a i stigme koja okružuje tu bolest. On je istovremeno, povodom obeležavanja Nacionalne nedelje testiranja na HIV u Velikoj Britaniji, pozvao ljude da se testiraju na tu bolest.

"Posao moje majke je nedovršen", rekao je Hari u video snimku upućenom bivšem profesionalnom velšanskom ragbisti Geretu Tomasu koji je 2019. objavio da je HIV pozitivan.

Pokojna princeza Dajana je 1987. godine bila na svim naslovnicama kada se rukovala sa pacijentima zaraženim AIDS-om u jednoj londonskoj bolnici, što je tada viđeno kao prekretnica u borbi protiv stigme koja je vezana za ljude obolele od tog virusa. Princ Hari je, takođe, istaknuti borac za prava obolelih od HIV-a i side.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je na kraju 2020. godine bilo oko 38 miliona ljudi koji su živeli sa HIV-om i da su bolesti povezane sa AIDS-om odnele više od 36 miliona života od početka 1980-ih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin