Fokus

Princ Hari tvrdi da je znao da se sprema napad na Kapitol i da je dan ranije upozorio direktora Tvitera

Komentari

Autor: Guardian

12/11/2021

-

12:13

Princ Hari tvrdi da je znao da se sprema napad na Kapitol i da je dan ranije upozorio direktora Tvitera
Princ Hari tvrdi da je znao da se sprema napad na Kapitol i da je dan ranije upozorio direktora Tvitera - Copyright EPA/ TOBY MELVILLE

veličina teksta

Aa Aa

Princ Hari je upozorio direktora "Tvitera" Džeka Dorsija na političke nemire u SAD i to samo dan uoči upada u zgradu Kapitola 6. januara.

"Upozorio sam ga da njegova platforma dozvoljava izvođenje državnog udara", rekao je princ Hari na tehnološkom forumu RE:WIRED u SAD, prenosi Gardijan.

"Taj mejl je poslat dan ranije. A onda se to dogodilo i od tada se nisam čuo s njim", rekao je vojvoda od Saseksa.

On je govorio na jednom panelu na kojem se raspravljalo o tome da li društveni mediji doprinose dezinformacijama i onlajn mržnji.

U međuvremenu, nastavljaju se istrage o tome šta se dogodilo 6. januara, kada je gomila pristalica predsednika Donalda Trampa upala u zgradu Kapitola u Vašingtonu i poremetila zvaničnu overu pobede Džoa Bajdena u trci za Belu kuću.

Za učešće u nemirima je optuženo više od 670 ljudi.

Istraga pokusava da otkrije da li je Tramp unapred znao za napad.

"Vlasnici društvenih mreža ne čine dovoljno da zaustave širenje dezinformacija"

Studija koju je u oktobru objavila analitička služba društvenih medija Bot Sentinel identifikovala je 83 naloga na Tviteru za koje se navodi da su odgovorni za 70 odsto sadržaja mržnje i dezinformacija usmerenih na Harija i njegovu suprugu Megan.

Hari je rekao da je "možda najveći uznemirujući deo ove [studije] bio broj britanskih novinara koji su komunicirali sa njima i širili laži. Ali oni okretali ove laži u istinu".

Rekao je da vlasnici društvenih mreža ne čine dovoljno da zaustave širenje dezinformacija i da internet "definišu mržnja, podele i laži".

 Takođe je tvrdio da je reč "Megzit", koju britanska štampa koristi da opiše odluku para da napusti svoje kraljevske dužnosti, bila mizoginistička.

Hari je rekao da je ta reč primer onlajn i medijske mržnje. 

 
"Ljudi to možda znaju, a možda i ne, ali izraz ‘Mezit’ je mizogin, taj izraz je iskovao trol, širili su ga kraljevski dopisnici i on je rastao i rastao i rastao do mainstream medija. Ali počelo je s trolom", rekao je Hari bez dodatnih objašnjenja.

Hari i Megan, službeno poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, preselili su se prošle godine u Kaliforniju kako bi živeli nezivisno od britanske krune. Jedan od razloga za odlazak bilo je rasistička nastrojenost britanskih tabloida prema Megan.

Komentari (0)

Svet