Tehnologija

Svedok na antimonopolskom suđenju kompaniji Google greškom izneo podatke o njihovim dogovorima sa Apple-om

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

20:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tokom antimonopolskog suđenja kompaniji "Google" koje se odvija iza zatvorenih vrata, neočekivano su procurile i informacije o tome koliko plaćaju konkurentima da njihov pretraživač nude kao osnovni.

Stručni svedok kog je pozvao advokat kompanije je na iznenađenje svih prisutnih, otkrio da Google daje Apple-u čak 36 procenata od oglasa prikazanim putem njihovog pretraživača na Apple-ovim uređajima. 

Ispostavilo se da Google godišnje plaća oko 26 milijardi dolara različnim kompanijama poput Apple-a, Samsung-a i Mozille da njihov pretraživač bude osnovni, ali je svedok otkrio da najveći deo tog novca - više od 18 milijardi dolara - praktično ide Apple-u.

Na ovom važnom suđenju, tužioci u ime Sjedinjenih Američkih Država, optužuju Google da je nelegalno sprečio konkurenciju da se pojavljuje na različitim platformama i uređajima, jer se čak 90 procenata svih internet pretraga odvija preko ovog pretraživača. 

I Google i Apple pokušali su da se usprotive iznošenju ovih podataka tražeći od suda da oni ostanu tajni. Zanimljivo je da je sud to uvažio, ali da je svedok slučajno izneo informacije koje ni čelnici ni jedne od tih kompanija nisu želeli da se saznaju. 

profimedia

 

Paralelno sa ovim procesom, Google mora da se brani i u slučaju koji je protiv njih pokrenuo proizvođač video igara "Epic Games". Samo dan nakon što je svedok na antimonopolskom suđenju otkrio važan podatak, advokat "Epic Games" pitao je izvršnog direktora Google-a Sundara Pičaja da li je to što je javnost čula tačno i on je nevoljno morao da prizna da jeste. 

I ovde su advokati pokušali da od sudije dobiju zabranu iznošenja podataka, ali im je on poručio da im takva namera neće proći. 

Google-ovi konkurenti opisali su dogovore koje kompanija sklapa kao "štetne" po njihov biznis.

Tako je izvršni direktor Microsoft-a Satja Nadela na svedočenju u oktobru izjavio da je "svake godine" tokom svog mandata na čelu kompanije "pregovarao" sa Apple-om oko mogućnosti da njihov pretraživač Bing učine podrazumevanim, ali da nikada ništa nije proisteklo iz tih pregovora.

Nadela tvrdi da je ideja o "otvorenoj mreži" varka.

"Svi pričaju o otvorenoj mreži, ali u stvarnosti je to Google mreža", rekao je on na svedočenju.

Komentari (0)

Magazin