Tehnologija

Generativna veštačka inteligencija kamen spoticanja u pregovorima EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

15:05

Generativna veštačka inteligencija kamen spoticanja u pregovorima EU
Open AI - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici EU ne mogu da se slože oko toga kako da regulišu sisteme kao što je ChatGPT, u okviru novih zakona čiji je cilj da zadrže veštačku inteligenciju (AI) pod kontrolom, izjavilo je šest neimenovanih izvora.

Pregovarači se sastaju danas pred završne razgovore koji će biti organizovani 6. decembra o "temeljnim modelima" ili generativnoj AI, koja je postala glavna prepreka u pregovorima o predloženom zakonu Evropske unije o AI, rekli su izvori, koji su odbili da budu imenovani jer je razgovor poverljiv, preneo je Rojters.

Osnovni modeli poput onog koji je napravio OpenAI koji podržava Majkrosoft su sistemi veštačke inteligencije obučeni na velikim skupovima podataka, sa mogućnošću učenja.

Posle dve godine pregovora, predlog zakona je odobren u maju u Evropskom parlamentu.

Nacrt pravila o AI sada treba da bude dogovoren na sastancima između predstavnika Evropskog parlamenta, Saveta i Evropske komisije.

Eksperti iz zemalja EU sastaće se danas kako bi se razjasnili stav o modelima osnova, pristupu izvornim kodovima, kaznama i drugim temama dok se poslanici evropskog parlamenta, takođe, okupljaju da finaliziraju svoj stav.

Ako ne budu mogli da se dogovore, postoji opasnost da se donošenje akta odloži zbog nedostatka vremena pre održavanja evropskih parlamentarnih izbora sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin