Tehnologija

ChatGPT slavi prvi rođendan: Tehnologija koja olakšava život ili pretnja ljudskoj kreativnosti

Komentari

Autor: Euronews

30/11/2023

-

22:01

ChatGPT slavi prvi rođendan: Tehnologija koja olakšava život ili pretnja ljudskoj kreativnosti
ChatGPT - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najpopularniji četbot na svetu ChatGPT danas slavi prvi rođendan. Lansiran 30. novembra 2022, ovaj alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji doneo je revoluciju u svetu tehnologije i pokrenuo talas novih načina upotrebe AI u svakodnevnom životu. 

Samo nekoliko nedelja nakon predstavljanja, postao je najbrže rastuća aplikacija u istoriji, kada je reč o broju pretplatnika, zabeleživši više od 58 miliona poseta već do sredine decembra 2022. Broj je porastao na impresivnih 1,8 milijardi mesečnih poseta do sredine 2023, a kompanija koja stoji iza tog alata - Open AI - saopštila je da je njegov domen postao jedan od najposećenijih na svetu.

Kao što ste već verovatno čuli i isprobali, ChatGPT može da koristeći podatke s interneta pruža brze odgovore, slične ljudskim na najrazličitija pitanja, ali i piše eseje, pesme, pa čak i viceve.

Tokom cele godine se, pored njegovih prednosti, mnogo diskutovalo i o negativnim stranama, među kojima su olakšano širenje dezinformacija, ali i etički problemi koje donosi na polju obrazovanja i autorstva. 

Kontroverze vezane za ChatGPT

Uticaj aplikacije na različite kulturne i društvene sektore je ogroman, ali i kontroverzan. Dok ga mnogi vide kao koristan alat za pomoć pri obavljanju različitih zadataka, postoji i zabrinutost da bi njegovo prisustvo moglo da dovede do gubitka radnih mesta, naročito u sektorima koji se bave pisanjem i drugim kreativnim zanimanjima.

profimedia

 

Neke kompanije poput "Apple" i "JP Morgan Chase" navodno su zabranili zaposlenima da koriste četbot, u strahu od grešaka i širenja pogrešnih informacija, a "Meta" je zabranila upotrebu generativne veštačke inteligencije u političkom oglašavanju, gde bi mogla da generiše štetne dezinformacije.

Poput aplikacije "Lensa", koja je izazvala bes digitalnih umetnika, jer su njena dela navodno zasnovana na ukradenoj umetnosti, ChatGPT je otvorio pitanja o granicama autorskih prava i etici. On je, naime, obučen na velikim količinama podataka, među kojima su i oni zaštićeni autorskim pravima.

Mnogi s pravom strahuju da može da podrije značaj umetnika, ali im ugrozi i opstanak, jer mnogi smatraju da nema potrebe da nastave sa plaćanjem njihovih dela, ako nešto slično mogu da naprave i sami uz pomoć veštačke inteligencije.

Od karikaturista i ilustratora koji pred sudom pokušavaju da povrate autorska prava, do kontroverzi oko fotografija generisanih veštačkom inteligencijom na Sony World Photography Awards, krativci iz celog sveta su ove godine pokušavali da istaknu značaj uvođenja regulative u ovoj mladoj oblasti.

Upravo je primena veštačke inteligencije kakvu vidimo u ChatGPT bila jedan od razloga štrajka američkih scenarista i glumaca, koji su strahovali da bi ih ona mogla ostaviti bez posla u dogledno vreme.

Štrajkovi su okončani, ali budućnost je i dalje neizvesna, s obzirom na neprekidnu težnju studija da smanjuju troškove po svaku cenu. 

Suprotstavljanje novoj tehnologiji

Mnoge javne ličnosti digle su glas protiv upotrebe veštačke inteligencije u kreativnim industrijama, a jedan od najglasnijih među njima, bio je muzičar Nik Kejv koji je ChatGPT i njegove sposobnosti pisanja pesama nazvao "grotesknim izrugivanjem onome što je suština bivanja čovekom". Obrazložio je svoje stanovište tvrdeći da je algoritamski generisana pesma "u stilu Nika Kejva" bila "sra*e" i stao je uz umetnike iz celog sveta.

Tanjug/AP/Jane Barlow

 

"Razumem da je ChatGPT u povoju, ali možda je to užas veštačke inteligencije u nastajanju – zauvek će biti u povojima, jer će uvek morati da ide dalje, a pravac je uvek napred, uvek brži. Nikada se ne može povući ili usporiti, jer nas vodi ka utopijskoj budućnosti, ili možda našem potpunom uništenju. Ko uopšte može da kaže na koju od tih strana?", rekao je muzičar.

On je opisao ChatGPT kao ogled o "replikaciji kao travestiji" i da iako možda može da napiše govor ili esej, "ne može da stvori pravu pesmu".

"Melanholična uloga ChatGPT je da mu je suđeno da imitira i da nikada ne može imati autentično ljudsko iskustvo, bez obzira na to koliko bi ljudsko iskustvo u budućnosti moglo da postane obezvređeno i beznačajno", smatra Nik Kejv.

U okviru njegovog otvorenog foruma, "The Red Hand Files" koji ima sa svojim obožavaocima, Kejvu je postavljeno pitanje o kreativnosti i ChatGPT-u.

Izvesni Leon mu je pisao: "Radim u muzičkoj industriji i mnogo je uzbuđenja oko ChatGPT-a. Razgovarao sam sa tekstopiscem iz benda koji je koristio ChatGPT da piše svoje tekstove, jer je to bilo mnogo 'brže i lakše'. Nisam mogao da se protivim tome. Znam da ste ranije pričali o ChatGPT-u, ali šta je loše u tome da stvari budu brže i lakše?"

Kejv mu je odgovorio: "ChatGPT ubrzava komodifikaciju ljudskog duha mehanizacijom mašte. Ono čini naše učešće u činu stvaranja bezvrednim i nepotrebnim. Taj 'tekstopisac' sa kojim ste razgovarali, Leone, koji koristi ChatGPT da piše 'svoje' tekstove jer je to 'brže i lakše', učestvuje u ovoj eroziji svetske duše i samog duha čovečanstva i, da kažem ljubazno, trebalo bi je*eno da prestane to da radi, ako želi da nastavi da sebe naziva tekstopiscem".

On je dodao da je namera ChatGPT da "eliminiše proces stvaranja i sve prateće izazove, posmatrajući ga kao ništa više nego neprijatnost koja nam krade vreme i stoji na putu komfora".

Za Kejva i mnoge druge, biti umetnik se ne svodi na imitaciju, a "umetnička dela" generisana veštačkom inteligencijom su anti-umetnička.

profimedia

 

"Postoje razne vrste iskušenja na ovom svetu koja će izjedati vaš kreativni duh, ali nijedna đavolskija od te bezgranične mašine umetničke demoralizacije, ChatGPT", zaključio je Kejv.

Šta je sledeće?

U svakom slučaju, alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji neće nestati, bez obzira na zabrinutost čovečanstva o posledicama koje sa sobom nose. 

Ako se pravilno koriste, mogu biti dragocen alat za prevođenje, kao i za pisanje prezentacija. Mogu takođe biti zabavne. Ali u sferi umetničkog stvaranja, oprez je neophodan.

Brojni pozivi za bolju regulativu veštačke inteligencije ohrabruju, naroito kad je reč o tome da ChatGPT i drugi slični sistemi olakšavaju kriminalcima da koriste ljudske slabosti. Ali to se takođe odnosi i na svet umetnosti.

Ne ohrabruje izveštaj Bloomberg-a da će generativna industrija zasnovana na veštačkoj inteligenciji u narednih deset godina vredeti 1,3 biliona dolara. To znači da će ChatGPT tokom godina pred nama još više ući u različite delatnosti, a moguće i dodatno uticati na kreativne procese. 

Ipak, Euronews se nada da će se talas koji je pokrenut 2023. biti zauzdan do drugog rođendana ChatGPT.

Komentari (0)

Magazin