Aktuelno iz kulture

Da li veštačka inteligencija zna kako će se završiti nova knjiga Džordža R. R. Martina: Pisci tužili OpenAI za "krađu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

20:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grupa svetski poznatih pisaca predvođena Džordžom R. R. Martinom i Džonom Grišamom, tužila je kompaniju "Open AI", vlasnika popularnog ChatGPT, za "sistematsku pljačku velikih razmera".

Autori, među kojima je i tvorac serije romana epske fantastike "Pesma leda i vatre", prema kojoj je snimljena popularna serija "Igra prestola" tvrde da je kompanija bez dozvole koristila njihova dela za obučavanje jezičkog modela veštačke inteligencije.

Tvorci jezičkog modela veštačke inteligencije terete se i da su do tekstova iz knjiga ovih pisaca došli preko ilegalnih, piratskih sajtova. 

Otkriveno je da je ChatGPT generisao tačne rezimee knjiga autora, kao i nacrte za nastavak Martinove knjige "Igra prestola", kao i sledeći deo Grišamovog "Kralja skandala" što ukazuje da su tekstovi bili deo baze podataka za obuku programa.

Iz Udruženja autora kažu da pisci moraju imati priliku da kontrolišu da li će se i kako njihovi radovi koristiti za obučavanje veštačke inteligencije i da je to jedini način da se sačuva književnost.

profimedia

 

U kompaniji Open AI negiraju da krše bilo čija autorska prava kažu da su u dijalogu sa različitim udruženjima, pa i sa Udruženjem autora koji ih sada tuži i pozivaju se na odredbu o poštenom korišćenju američkog Zakona o autorskim pravima 

ChatGPT i drugi slični AI modeli "uče" analizirajući ogromnu količinu podataka koji se najčešće dobijaju sa interneta, a pisci tvrde da su u tu svrhu korišćene i njihove knjige.

Slučaj je federalnom sudu na Menhetnu u Njujorku podnelo Udruženje autora, pravni zastupnik imenovanih autora, a među članovima su i Džonatan Franzen, Džodi Pikolt i Džordž Sonders.

Podsećamo, u julu ove godine grupa pisaca, među kojima su Margaret Atvud i Filip Pulman, uputile su otvoreno pismo kompanijama koje prave modele veštačke inteligencije da im nadoknade korišćenje njihovog dela.

Izvršni direktori kompanija OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI i IBM su pozvani da traže saglasnost od pisaca za korišćenje njihovih tekstova, da adekvatno navedu autora, kada njihovi čet botovi koriste njihove tekstove i da piscima pruže adekvatnu nadoknadu za korišćenje materijala zaštićenog autorskim pravima koji je korišćen prilikom obučavanja veštačke inteligencije.

U pismu se pozivaju Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI; Sundar Pičaj, izvršni direktor kompanije Alphabet; Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Meta; Emad Mostak, izvršni direktor kompanije Stability AI; Arvind Krišna, izvršni direktor kompanije IBM; i Satja Nadela, izvršni direktor kompanije Microsoft, da "ublaže štetu spisateljskoj profesiji" koju je veštačka inteligencija nanela.

"Generativne AI tehnologije koje su izgrađene na velikim jezičkim modelima duguju svoje postojanje onome što smo mi napisali. Ove tehnologije oponašaju i koriste naš jezik, priče, stil i ideje. Milioni knjiga, članaka, eseja i pesama koji su zaštićeni autorskim pravima predstavljaju 'hranu' za sisteme veštačke inteligencije, beskrajne obroke koje niko nije platio, dok na razvoj veštačke inteligencije trošite milijarde i milijarde dolara. Bilo bi pošteno da nam date nadoknadu za korišćenje naših tekstova, bez kojih bi veštačka inteligencija bila banalna i krajnje ograničena", naveli su pisci u svom otvorenom pismu.

Postojanje veštačke inteligencije ugrozilo je poslove i mnogim scenaristima, zbog čega je holivudski Sindikat scenarista već mesecima u štrajku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura