Tehnologija

Istraga u SAD protiv kompanije koja je napravila ChatGPT: Komisija zabrnuta zbog mogućeg obmanjivanja korisnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

15:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) istražuje OpenAi, kompaniju koja je stvorila ChatGPT, trenutno najmoćniji jezički model veštačke inteligencije. Razlog za to je zabrinutost zbog moguće zloupotrebe podataka i obmanjivanja korisnika. 

U istražnom zahtevu na dvadesetak strana, FTC želi da dobije detaljne informacije o tome kako OpenAl proverava informacije i kako sprečava da se lažne tvrdnje prikazuju korisnicima GhatGPT-a. Oni takođe žele da saznaju više o tome kako su podaci zaštićeni kada im pristupaju treće strane.

Naime, dokument je prvi objavio Vašington post, a izvor upoznat sa tim potvrdio je njegovu autentičnost za CNN.

"Kompanija OpenAI nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, dok je FTC odbio da komentariše", navodi CNN.

Vašington post je naveo da je Federalna komisija za trgovinu otvorila opsežnu istragu o kompaniji OpenAI-u, istražujući da li je proizvođač popularnog ChatGPT bota prekršio zakone o zaštiti potrošača dovodeći u rizik lične podatke i reputaciju građana.

Međutim, izvršni direktor kompanije Sem Altman se nešto kasnije ipak oglasio ovim povodom na Tviteru, gde je naveo da je razočaran celokupnom situacijom, naročito jer je o svemu tome saznao iz medija.

"Veoma je razočaravajuće videti da istraga FTC-a počinje sa curenjem informacija medijima, što ne pomaže u izgradnji poverenja. Uz to nam je veoma važno da naša tehnologija bude bezbedna i propotrošačka. Mi smo uvereni da poštujemo zakon i da ćemo sarađivati sa FTC", rekao je Altman.

profimedia

 

U svoju odbranu, Altman kaže i da je novi model ChatGPT izgrađen na osnovu istraživanja, kao i da je njihov tim proveo više od šest meseci kako bi ga učinio sigurnijim pre nego što bi ga pokranuli.

"Štitimo privatnost korsnika i dizajniramo naše sisteme da uče o svetu, a ne o privatnim licima", naveo je. 

Sa druge strane, američka orgaizacija Centar za veštačku inteligenciju i digitalnu politiku koja od američkih vlasti traži da se istraga svakako pokrene, navodi da se ChatGPT nalazi pod brojnim istragama u svetu.

"Optužili smo OpenAl zbog njihove prakse da obmanjuju korisnike. Njiohv Al proizvod, ChatGPT je pod brojnim globalnim istragama, što je dovelo do povećanog nadzora i istrage - to je nešto za šta se borimo u SAD", saopštili su.

profimedia

 

Brojne zemlje odlučile su da istražuju poslovanje ove kompanije, a među njima su Italija, Kanada, Francuska, Australija, Nemačka, Španija, Švajcarska, Velika Britanija i Japan.

U svakom slučaju, OpenAI, kada je lansirala svoj novi proizvod, upozorila je korisnike da povremeno genereišu netačne informacije, a kada je Gugl lansirao svoj konkurentski proizvod Bard na samom početku je doživeo fijasko upravo zbog netačnih informacija koje je lansirao korisnicima.

Takođe, jedan od najdrastičnijih primera navoda o obmanjivanju korisnika je kada su advokati koji su tužili kolumbijsku avio-kompaniju Avianca podneli izveštaj pun navodnih primera slučajeva za koje se ispostavilo da ih je izmislio ChatGPT. Kako bi utvrdili da su slučajevi stvarni, advokati su pitali četbota da li laže i on je naveo da ne laže. Ovaj događaj je upravo još jedna naznaka koja otvara pitanje ispravnosti ovakve veštačke inteligencije.

Komentari (0)

Magazin