Tehnologija

Od ćaskanja sa Isusom do novog nastavka knjiga o Hariju Poteru: Najneobičniji načini upotrebe veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2023

-

20:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Već od prvog predstavljanja aplikacije ChatGPT, veštačka inteligencija počela je da se koristi za razonodu, a u međuvremenu je iznikao veliki broj šaljivih AI aplikacija koje su potpuno besplatne i dostupne svima. 

Poslednjih dana mnogi mediji pisali su o najnovijoj čet platformi "Text With Jesus", na kojoj veštačka inteligencija oponaša neke od najistaknutijih biblijskih ličnosti. Pored Hrista i Bogorodice, korisnici mogu da se dopisuju i sa apostolima, prorocima i Avramovim nećakom Lotom, a po ceni od 2,99 dolara mesečno i sa mnogo većim brojem biblijskih ličnosti.

Firma "Catloaf Software" koja je osnovana 2011. i ranije je pravila statičke aplikacije za "razgovor" sa istorijskim ličnostima, uključujući osnivače Amerike i Oskara Vajlda, ali je ovog puta privukla najviše pažnje.

Od biblijskih ličnosti možete tražiti savete o kompleksnim teološkim temama, ali i za privatan život. Odgovori su opširni i obično sadrže barem jedan biblijski citat. 

profimedia

 

Zanimljivo je da vlasnici premijum verzije mogu da četuju čak i sa Satanom.

Predstavljamo vam još nekoliko neobičnih aplikacija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji:

Kreator (otrovnih) recepata za uštedu

Jedan lanac supermarketa na Novom Zelandu želeo je da napravi aplikaciju koja će njihovim kupcima uštedeti novac, smanjiti bacanje hrane i olakšati osmišljavanje jela, ali je za veštačku inteligenciju to značilo i preporučivanje otrovnih receptura.

U početku su mnogi od korisnika na društvenim mrežama delili urnebesne kombinacije poput "prženice od Oreo keksa i povrća", ali su kasnije stigle i mnogo opasnije preporuke. Jedan recept koji je bot nazvao "mešavinom aromatične vode" stvorio bi gasni hlor koji može biti smrtonosan. Ipak, veštačka inteligencija preporučuje recept kao "savršeno bezalkoholno piće za utaživanje žeđi i osveženje čula".

profimedia

 

Kada je novozelandski politički komentator Lijam Hehir objavio "recept" na Tviteru, pozvao je i druge Novozelanđane da eksperimentišu i podele svoje rezultate na društvenim medijima. Preporuke su uključivale bezalkoholni koktel sa izbeljivačem za "svež dah", sendviče sa otrovom protiv mrava i lepkom, "iznenađenje od pirinča sa izbeljivačem" i "blaženstvo od metanola" - neku vrstu prženice sa ukusom terpentina.

Portparol supermarketa rekao je da su razočarani time što su pojedini korisnici "pokušali da koriste alat na neprikladan način, a ne za ono čemu je namenjen" i najavili da će podesiti kontrole, tako da bot bude bezbedan i koristan. Takođe su napomenuli da bot ima odredbe i uslove u kojima se navodi da korisnici treba da imaju više od 18 godina.

Šaptač na sastancima

Za stidljive ljude, koji se ne snalaze baš najbolje na prvim sastancima ili razgovoru za posao, od velike koristi mogu biti specijalne naočare koje su osmislili studenti Stenford univerziteta, koje prate vaš razgovor i tekstualno vam "sufliraju" poželjne odgoovore.

U video demonstraciji sposobnosti ovih naočara, vidi se da im je potrebno nekoliko sekundi da protumače pitanje i ispišu odgovor na staklu naočara koji korisnik može da pročita. 

Naočare su zasnovane na OpenAI-jevom modelu "Whisper" koji prepoznaje govor, dok naočare pravi "Brilliant Labs". U njih je ugrađen mikrofon, kamera i displej visoke rezolucije. 

AI naočare „rizzGPT“ komuniciraju preko Bluetooth-a sa veb aplikacijom na glavnom uređaju, koji može biti telefon korisnika. Kada korisnik govori ili učestvuje u razgovoru, zvuk se pretvara u tekst u realnom vremenu. "Whisper" zatim omogućava naočarima da predloži odgovore četbotu, koji ih ispisuje korisniku.

Sve se ovo dešava u deliću sekunde, osim ako korisnik ima sporu internet vezu.

Istini za volju, naočare još nisu za široku upotrebu, budući da njeni tvorci još rade na tome da produže trajanje njihovih baterija, kao i da ih učine laganijim i bržim.

Proricanje sudbine

Kada je umetnik i robotičar čuvenog Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Aleksandar Reben hteo je da obuči veštačku inteligenciju da kreira generičke poruke kakve se obično pronalaze u "kolačićima sudbine".

Međutim, kad je ubacio na hiljade inspirativnih internet citata u algoritam koji je dizajnirao, rezultat nije bio baš onakav kakav je očekivao. Proročanstva mašine su u čak 75 posto slučajeva bila "vrlo negativna". Evo nekoliko primera: "Prijatelj je divan izum; ali, opet, potpuna laž", "Ja sam loša situacija" i "Niko ne te sluša".

Novi autor knjiga o Hariju Poteru

Dž.K. Rouling je slomila mnoga srca kada je objavila da više neće pisati nove knjige o Hariju Poteru, ali sada ima zamenu. 

profimedia

 

Firma "Botnik studios" napisala je novo poglavlje priče obučavajući algoritam na osnovu prethodnih sedam romana o dečaku čarobnjaku.

Program za predviđanje teksta dobio je malu pomoć od pravih pisaca i zajedno su sastavili poglavlje od četiri stranice pod naslovom "Hari Poter i portret onoga što je izgledalo kao velika gomila pepela". Reč je o potpuno nadrealnom delu, u kom se, između ostalog, nalazi Dambldorova reakcija na neočekivanog gosta u Hogvortsu.

"Svinja iz Haflepafa pulsirala je poput velike žabe-bika", piše u AI delu. "Dambldor joj se nasmešio, stavio svoju ruku na njegovu i rekao: "Sada si Hagrid".

Komentari (0)

Magazin