Politika

Kada satira postaje obmana: Burna debata o zloupotrebi veštačke inteligencije na televiziji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2023

-

19:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U prethodnih nekoliko dana, u Nacionalnom dnevniku televizije Pink i na društvenim mrežama emitovane su izjave opozicionih političara koje su napravljene upotrebom veštačke inteligencije, a koje oni nikada nisu izgovori. Dok je vlasnik Pinka Željko Mitrović o tome govorio kao o novom satirično-poliitčkom serijalu, iz dela opozicije su najavili tužbe. Novinarska udruženja smatraju da je reč o kršenju etičkog kodeksa, a stručnjaci ukazuju da su satira i parodija zaštićeni zakonom o slobodi izražavanja, ali da je u tom slučaju potrebno adekvatno obeležavanje da bi bilo jasno da je u pitanju izmišljeni sadržaj koji je proizveden pomoću veštačke inteligencije. 

Televizija Pink i Željko Mitrović su u prethodnom periodu emitovali izjave Marinike Tepić, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića koje su napravljene uz pomoć veštačke inteligencije, a Mitrović je sve to nazvao "zabavno-satiričnim formatom".

"Moj novi zabavno-satirični format, koji najavih pre par dana sa Marinikom, zvaće će se definitivno  'Čoveče ne ljuti se'. Prva epizoda svakako nije mogla da prođe bez 'dragog Đikija', Alibabe i svih 40 razbojnika!", napisao je Mitrović na Tviteru pre nekoliko dana. 

Međutim, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je najavljujući tužbe protiv Mitrovića i Pinka naveo da sve to nema veze sa satirom i da je reč o falsifikatu koji je emitovan. 

"Nije bilo dovoljno to što su izmišljali da smo govorili da je srpski narod genocidan, da sam ja ukrao 619 miliona evra, da imam račune širom sveta, da od Srba hoću da napravim zombije, da spremam atentat na predsednika i njegovog sina, da želim da stotine hiljada ljudi umru od korone i još mnogo toga. Nego je bilo neophodno da se napravi falsifikat glasa i da se građanima Srbije predstavi da neke od tih stvari ja izgovaram i da vređam opozcione kolege", rekao je Đilas. 

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je zatražio da se veštačka inteligencija reguliše zakonom, a lider Pokreta za preokret Janko Veselinović je istakao da je nespojiva upotreba veštačke inteligencije sa medijima koji imaju nacionalnu frekvenciju. 

Euronews Srbija se obratio PR službi televizije Pink kako bi stupio u kontakt sa Željkom Mitrovićem, ali nismo dobili odgovor. Iako nam se pravi Mitrović nije odazvao, njegova replika napravljena pomoću veštačke inteligencije, govorila je o reakciji opozicije na njegov serijal. Ta njegova replika je navela da ćemo videti "proces za zahtevima srednjovekovnih srpskih opozicionih političara da se obavi spaljivanje veštačke inteligencije na lomači".   

Novinarska udruženja: Kršenje kodeksa 

Emitovanje izjava opozicionih političara koje oni nikada nisu izgovorili, a koje su načinjene uz pomoć veštačke inteligencije u Udruženju novinara Srbije smatraju kršenjem etičkog kodeksa novinara, jer kako kažu, u programu Pinka nije bilo jasno naznačeno da je u pitanju izmišljeni sadržaj.  

Euronews

"Ne vidim perspektivu ovog formata. Kad već govorimo o njemu, on mora da bude obeležen. On je nešto novo. Vi imate izmišljeni intervju. Izmišljeni razgovor. Izmišljenu debatu. Ona mora sve vreme biti obeležena, da ne bi bilo koga dovela u zabludu. To je nešto što je trebalo da uradi REM, s obzirom da ima 19 pravilnika o postupanju emitera. Ovde bi konkretno verovatno bio u pitanju pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga", rekao je za Euronews Srbija Nino Brajović iz UNS-a.  

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije navode da Željko Mitrović zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju televizije Pink i da je ovo samo novi format kršenja kodeksa i zakona. 

"Glavni problem je to što Željko Mitrović i dalje ima nacionalnu frekvenciju i to što sa te nacionalne frekvencije truje ovo društvo. Radi propagandu za vladajuću partiju. Kada cilja nekog, on iskoristi sva moguća raspoloživa sredstva, a ima ih mnogo - da ponizi, unizi, uvredi, targetira. To sada radi sa prvacima opozicionih stranaka i svi ćemo mi doći na red zato što znamo njegovu istoriju. On ne preza ni od čega kad god ima prostor za to", naveo je Željko Bodrožić iz NUNS-a. 

"Da bi satira bila zaštićena, neophodno adekvatno obeležavanje"

Srbija nema zakon o veštačkoj inteligenciji, ali ima Etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovrone veštačke inteligencije koji je usvojila Vlada Srbije i koje su objavljene na sajtu Vlade.  

U saopštenju povodom usvajanja tog dokumenta je navedeno da je cilj uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije – da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima. 

"Etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi najpre u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite od diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima", istaknuto je.

Euronews

Regulisanje upotrebe i razvoja veštačke inteligencije u celom svetu predstavlja izazov, a Đorđe Krivokapić iz SHARE fondacije napominje da je glavno pitanje kako da se umanje negativni  efekti na društvo i da se spreče eventualne zloupotrebe.

"U konketnom slučaju, najveći rizik je da prosečan gledalac vesti ne može da razume da je taj sadržaj zasnovan na veštačkoj inteligenciji, niti da je izmišljen i da je samim tim doveden u zabludu. Upravo iz tog razloga moramo razumeti kako treba uraditi obeležavanje", rekao je Krivokapić za Euronews Srbija.

Govoreći o pravnom okviru u Srbiji, rekao je da on s jedne strane omogućava slobodu izražavanja, a sa druge zaštitu podataka o ličnosti.

"U ovoj situaciji sadržaj sam po sebi jeste satira i parodija i kao takav, on jeste zaštićen slobodom izražavanja. Ovde veštačka inteligencija predstavlja samo alat. Da li ćemo napraviti neku parodiju uz pomoć lutki, da li ćemo raditi animaciju, ili ćemo koristiti veštačku inteligenciju, to je prilično slično. Ako ubacimo nekome u usta nešto što nije rekao pod devizom parodije, a ta osoba jeste javna ličnost i od javnog interesa, onda takav govor jeste sam po sebi zaštićen. Međutim, da bi takav govor bio zaštićen, neophodno je njegovo adekvatno obeležavanje", upozorio je Krivokapić. 

Kako dodaje, važno je da publika koja posmatra taj sadržaj bude svesna prvo da je u pitanju parodija ili satira, a zatim da bude jasno naznačeno da je u pitanju sadržaj koji se tiče veštačke inteligencije.

"Moramo da krenemo da sumnjamo u stvari u koje smo do sada bezrezervno verovali"

Na pitanje da li je potreban zakon o veštačkoj inteligenciji, Krivokapić je rekao da Evropska unija donosi zakon koji je već prošao Evropski parlament i čije se konačno usvajanje očekuje na jesen.

"Nadamo se da će naša zemlja, kao što to ide sa drugim zakonima, usvojiti zakon koji je zasnovan na tom aktu, odnosno evropskom okviru regulisanja veštačke inteligencije. To će donekle pomoći da oni koji koriste ili razvijaju veštačku inteligenciju imaju okvire i da mogu da procenjuju rizike i upravljaju njima. Najveći problem je da razumemo koji su to rizici i da ih procenimo na vreme", upozorio je.

Napominje da je zloupotreba veštačke inteligencije jedan trend i da je ona kao tehnologija veoma moćna za sve one koji imaju maliciozne ciljeve, a vrlo lako pa čak i jeftino mogu da dođu do takvih alata.

"Iz tog razloga jako je bitno raditi na podizanju svesti građana i privrede. Nije samo pitanje da li će vam veštačkom inteligencijom staviti u usta nešto što niste rekli, već da li će vas veštačkom inteligencijom neko dovesti u zabludu da poverujete da vam vaše dete traži pare, ili da mu pomognete na neki drugi način. Moramo da krenemo da sumnjamo u stvaru u koje smo do sada bezrezervno verovali", zaključio je Krivokapić. 

Komentari (0)

Srbija