Politika

Đilas najavio tužbu protiv Mitrovića zbog snimka napravljenog pomoću veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

14:00

Đilas najavio tužbu protiv Mitrovića zbog snimka napravljenog pomoću veštačke inteligencije
Đilas najavio tužbu protiv Mitrovića zbog snimka napravljenog pomoću veštačke inteligencije - Copyright FoNet/SSP

veličina teksta

Aa Aa

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare ispred televizije Pink da će podneti tužbu protiv te televizije i njenog vlasnika Željka Mitrovića zbog klipova koji su napravljeni pomoću veštačke inteligencije na kojima su prikazani on, ali i drugi predstavnici stranaka opozicije. 

Mitrović je prethodnih dana, osim za Đilasa, takve klipove objavljivao i za druge opozicione političare i to je nazvao "zabavno-satiričnim formatom".

"Moj novi zabavno-satirični format, koji najavih pre par dana sa Marinikom, zvaće će se definitivno  'Čoveče ne ljuti se'. Prva epizoda svakako nije mogla da prođe bez 'dragog Đikija', Alibabe i svih 40 razbojnika!", napisao je Mitrović na Tviteru pre nekoliko dana. 

Đilas je danas ispred TV Pink naveo da to nema nikakve veze sa satirom i da je reč o falsifikatu koji je emitovan u emisijama te televizije.

"Pošto mnogi ne znaju o čemu pričam i čemu sve služi veštačka intelgijecija, da pokušam da objasnim na najednostavniji način. U kompjuter se ubace podaci o vašem glasu i određeni tekst. I onda kompjuter na osnovu svega toga proizvede da vi čujete da neko vašim glasom izgovara reči koje vi nikad niste izgovorili. To je falsifikat i to je samo još jedno u nizu nasilja režima i vlasti nad istinom, zakonom, demokratijom, nad pravima građana", rekao je Dragan Đilas.

Istakao je i da je to što radi Željko Mitrović u suprotnosti sa osnovnom garancijom Evropske konvencije o ljudskim rpavima i sa zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Nije bilo dovoljno to što su izmišljali da smo govorili da je srpski narod genocidan, da sam ja ukrao 619 miliona evra , da imam račune širom sveta, da od Srba hoću da napravim zombije, da spremam atentat na predsednika i njegovog sina, da želim da stotine hiljada ljudi umru od korone i još mnogo toga. Nego je bilo neophodno da se napravi falsifikat glasa i da se građanima Srbije predstavi da neke od tih stvari ja izgovaram i da vređam opozcione kolege", rekao je Đilas.

FoNet/SSP

 

Dodaje da je zbog toga angažovao advokatsku kancelariju da preduzme sve potrebne pravne radnje protiv Željka Mitrovića. Najavio je da će narednih dana podneti zahtev platformi Jutjub da se sporni snimak ukloni, da će podneti tužbu protiv Mitrovića i Pinka zbog nezakonite obrade glasa i lika i objavljivanja na internet stranicama i TV programu.  

Takođe, rekao je da će podneti zahtev za određivanje privremene mere zabrane televiziji Pink i Željku Mitroviću da emituju falsifikovani snimak i naveo je da bi REM trebalo da reaguje.

"Moram da se zapitam da li postoji bilo ko u ovoj vlasti ko bar malo razmišlja do čega ovakve stvari koje sad služe da se politički protivnici dodatno unište, mogu da dovedu. Da li su svesni da neko sutra može to da uradi predsedniku, premijeru, ministrima...to može da ima strašne posledice po državne interese i građane", naveo je lider SSP-a.  

Osim snimka sa Draganom Đilasom, Željko Mitrović je prethodnih dana objavljivao snimke koji sunačinjeni uz pomoć veštačke inteligencije u kojima su kao "akteri" prikazani Marinika Tepić, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, ali i bivši predsednik Srbije Boris Tadić. 

Komentari (0)

Srbija