Biznis vesti

Od otkaza do transfera godine: Kako je u 72 sata sudbina osnivača ChatGPT-a uzdrmala tehnološki svet?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/11/2023

-

15:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bio je petak, pred kraj radnog vremena, kada je stigla šokantna vest da je pionir veštačke inteligencije i zvezda globalne tehnološke scene Sem Altman dobio otkaz u firmi koju je osnovao i koju je vodio. U obrazloženju se ne navode detaljni razlozi,osim što se može zaključiti da je odbor otpustio Altmana zbog toga što ih je lagao.

"Odlazak gospodina Altmana usledio je nakon procesa razmatranja od strane odbora, koji je zaključio da on nije bio iskren u komunikaciji sa odborom, što je ometalo njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti. Odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI", pisalo je u saopštenju kompanije. 

Ubrzo potom, oglasio se i Altman, napisavši da je voleo da radi u toj kompaniji.  

 

 

"Voleo sam vreme koje koje sam proveo radeći u OpenAI. To je bilo transformativno za mene lično, a nadam se i za svet. Najviše od svega voleo sam da radim sa tako talentovanim ljudima", napisao je Altman na drištvenoj mreži X, i najavio da će uskoro objaviti čime će se baviti u budućnosti. 

Nije prošlo mnogo, a otkaz je dobio i i Greg Brokmen, još jedan od osnivača kompanije OpenAI i predsednik ove kompanije. Brokman se takođe oglasio na društvenoj mreži X napisavši da je "šokiran i tužan zbog odluke odbora", ali da nema razloga za brigu jer, kako je naveo, "velike stvari dolaze uskoro". 

Solidarne kolege i neuspeli pregovori

U međuvremenu, veliki broj zaposlenih u kompaniji OpenAI, ostavljalo je solidarne poruke ispod Altmanovog posta na bivšem Tviteru, što je nezvanično protumačeno kao akcija koja bi trebalo da signalizira kompaniji da će mnogi zaposleni slediti Sema Altmana i uskoro dati otkaze ukoliko on ne bude vraćen u kompaniju. 

O njemu je lepe reči imao da kaže i Erik Šmit, dugogodišnji prvi čovek kompanije Gugl koji je rekao da je  Altman "heroj koji je izgradio kompaniju ni iz čega pa do vrednosti od 90 milijardi dolara".

Tanjug/AP/Michael Dwyer

 

"Altman je zauvek promenio naš kolektivni svet. Jedva čekam da vidim šta će sledeće uraditi. Ja, i milijarde ljudi imaćemo koristi od njegovog budućeg rada - to će biti jednostavno neverovatno. Hvala ti za sve što si učinio za sve nas", bio je jasan Šmit u objavi na društvenoj mreži X. 

A onda ni 24 sata od otkaza, Sam Altman je na društvenoj mreži X postavio fotografiju na kojoj se zapravo vidi da se on ponovo nalazi u sedištu kompanije iz koje je dobio otkaz, držeći u ruci karticu koja označava da je gost u toj kompaniji i rekavši da "prvi poslednji put nosi ovu stvarčicu". 

Zatim su počele spekulacije i nezvanične informacije o tome da kompanija OpenAI sada planira da vrati Altmana na mesto prvog čoveka, manje od 24 sata nakon što je iz nje otpušten. 

Navodno je u tim pregovorima glavnu reč vodio Majkrosoft, a u kompaniji su zaposlenima nezvanično sugerisali da su optimistični u pogledu njegovog povratka. 

I tako su se ove spekulacije i nagađanja množila u prethodna 24 sata, sve do ovog jutra kada je stigla najnovija i činilo se konačna vest koja glasi da se Sem Altman neće vratiti u OpenAI nakon dramatičnih pregovora.

Bekamovski obrt

Poput Dejvida Bekama koji je na vrhunscu svoje fudbalske karijere iznenada iz kluba u kom je potekao i bio najveća zvezda Mančester Junajteda prešao u tada najbolji evropski klub Real Madrid, tako je i Altman postao transfer godine.

Nekoliko sati nakon neuspelih dogovora o nastavku karijere u kompaniji OpenAI, Majkrosoft je saopštio da će Altman predvoditi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju te kompanije.

 

 

"Ostajemo posvećeni našem partnerstvu sa OpenAI, ali smo izuzetno uzbuđeni da objavimo vest da će se Sem Altman, zajedno sa kolegama, pridružiti Majkrosoftu i predvoditi novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju", napisao je izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela na platformi X. 

I tu nije kraj "Altman sage", Nadela je najavio i da će Greg Brokman, bivša desna ruka Sem Altmana, takođe preći da radi kod njih. 

I dok su analitičari, nakon Altmanovog otkaza, prognozirali da će vrednost akcija Majkrsofta, u čijem je vlasništvu od prošle godine OpenAI, značajni pasti na berzi, nakon najnovije vesti svi su saglasni da je na kraju jedini pobednik upravo ta kompanija. 

"Nadela igra trodimenzionalni šah, dok svi ostali igraju dame. Ovo je velika pobeda za Majkrosoft i veoma loša vest za Envidiju i Gugl", izjavio je tržišni analitičar Džesi Koen.

Zaposleni OpenAI besni zbog odluke Upravnog odbora

Skoro 500 zaposlenih kompanije za razvoj veštačke inteligencije OpenAI, danas je zapretilo da će otići iz firme ako svi članovi Upravnog odbora ne podnesu ostavke, preneo je Rojters pozivajući se na pismo zaposlenih.

"Način na koji ste otpustili Sema Altmana i uklonili Grega Brokmana iz odbora ugrozio je posao i potkopao našu kompaniju i njenu misiju. Vaše ponašanje je jasno pokazalo da niste kompetentni da nadgledate Open AI", navodi se u pismu, prenosi porta Vajerd. 

Nakon odlaska Altmana, novi izvršni direktor Open AI Emet Šir je danas potvrdio da je prihvatio ponudu koja se, kako je rekao, dobija jednom u životu, da bude privremeni šef ove kalifornijske kompanije, kao i da će reformisati menadžment i rukovodstvo Open AI.

 

 

 

 

Komentari (0)

Biznis