Zdravlje

Nova pilot studija: ChatGPT bi mogao da dijagnostikuje pacijente jednako dobro kao lekari

Komentari

Autor: Euronews Next/Lauren Chadwick

17/09/2023

-

12:51

Nova pilot studija: ChatGPT bi mogao da dijagnostikuje pacijente jednako dobro kao lekari
Nova pilot studija: ChatGPT bi mogao da dijagnostikuje pacijente jednako dobro kao lekari - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Softver veštačke inteligencije, ChatGPT, mogao bi da pomogne u dijagnostikovanju pacijenata u budućim hitnim slučajevima, prema novoj pilot studiji koja je razmatrala kako bi se ovaj program mogao koristiti za podršku lekarima.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Annals of Emergency Medicine" pokazalo je da je četbot dijagnostikovao pacijente, kao i obučeni lekari. Predviđeno je da rezultati istraživanja budu predstavljeno na Evropskom kongresu hitne medicine koji počinje ovog vikenda.

Istraživači iz bolnice "Jeroen Bosch" u Holandiji uneli su beleške lekara i anonimizovane informacije o 30 pacijenata, uključujući preglede, simptome i laboratorijske rezultate, u dve verzije ChatGPT-a, preneo je Euronews Next.

Otkrili su preklapanje od oko 60 odsto između uže liste mogućih dijagnoza lekara hitne pomoći i četbota.

"Otkrili smo da se ChatGPT dobro pokazao u generisanju liste verovatnih dijagnoza i predlaganju najverovatnije opcije", navodi autor studije dr Hide ten Berg, sa odeljenja hitne medicine u bolnici "Jeroen Bosch".

"Takođe smo otkrili dosta preklapanja sa listama verovatnih dijagnoza lekara. Jednostavno rečeno, ovo ukazuje da je ChatGPT mogao da predloži medicinske dijagnoze slično kao što bi to uradio ljudski lekar", dodaje se u izjavi.

Lekari hitne pomoći su imali tačnu dijagnozu na svojih pet najboljih lista u 87 odsto vremena, dok je ChatGPT verzija 3.5 imala tačnu dijagnozu u užem izboru u 97 odsto slučajeva, u poređenju sa 87 odsto kod ChatGPT verzije 4.0.

"Ovaj alat nije medicinski uređaj"

Istraživanje, kao dokaz koncepta, nije korišćeno da utiče na pacijente, već da testira potencijal ili izvodljivost upotrebe generativne AI za dijagnozu. Ali to još nije nešto što će biti dostupno za kliničku upotrebu.

"Jedan od problema, barem u Evropi... jeste to što je zakon veoma strog", rekao je za Euronews Next autor studije Stef Kurstjens, sa odeljenja za kliničku hemiju i hematologiju u bolnici "Jeroen Bosch".

"Dakle, ove vrste alata nisu medicinski uređaji. Ako ih koristite da utičete na negu pacijenata, koristite alat koji nije medicinski uređaj, što nije dozvoljeno. Mislim da novi zakon treba da se donese ako ćemo ovo koristiti", dodao je on.

Privatnost podataka o pacijentima je još jedna velika briga oko korišćenja generativne veštačke inteligencije u zdravstvu, a neki stručnjaci pozivaju kreatore politike da pokušaju da smanje sve potencijalne rizike kroz regulaciju.

"AI bi mogao podržati zdravstvene radnike"

Jedna od uzbudljivijih upotreba veštačke inteligencije u zdravstvu mogla bi da bude ušteda vremena lekarima, pomoć u postavljanju dijagnoze ili rešavanje nekog administrativnog opterećenja u zdravstvenom sistemu, kažu stručnjaci.

"Kao pomoćno sredstvo, moglo bi pomoći lekarima da naprave listu dijagnoza, ili da dobiju ideje kojih se sami ne bi setili, ako su u pitanju manje iskusni lekari koji su još na obuci. Ovo bi zaista mogao da bude alat za podršku", rekao je Kurstjens.

"Mislim da je budućnost više medicinskih modela velikih jezika koji se obučavaju na medicinskim podacima zaista zanimljiva, kao što je Med-PaLM. Zaista je zanimljivo videti kako bi se ponašali ako bi nadmašili ChatGPT", dodao je on.

Istraživači su takođe sugerisali da postoji potencijal za uštedu vremena i smanjenje vremena čekanja u odeljenjima za hitne slučajeve.

Juri Jordanov iz odeljenja za hitne slučajeve bolnice "St. Antoine" u Parizu, koji je ove godine i predsednik komiteta kongresa hitne medicine, rekao je u saopštenju da su lekari daleko od kliničke upotrebe ChatGPT-a.

Jordanov, koji nije bio uključen u istraživanje, dodao je da je važno proučiti tehnologiju i videti kako bi ona mogla da pomogne lekarima i pacijentima.

"Ljudi koji moraju da odu u odeljenje hitne pomoći žele da budu pregledani što je pre moguće i da se njihov problem pravilno dijagnostikuje i leči", rekao je on.

"Radujem se daljem istraživanju u ovoj oblasti i nadam se da bi to na kraju moglo pomoći u radu zauzetih zdravstvenih radnika", istakao je Jordanov.

Komentari (0)

Magazin