Tehnologija

Hakeri preko kompanije za genetsko testiranje došli do podataka oko sedam miliona ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2023

-

15:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hakeri su uspeli da dođu do ličnih podataka oko sedam miliona korisnika kompanije za genetsko testiranje 23andMe, koristeći stare lozinke klijenata. Ukradeni podaci uključivali su ime osobe, godinu rođenja, informacije o porodičnom stablu, procenat DNK koji se deli sa rođacima, izveštaje o poreklu i lokaciju koju su korisnici sami prijavili.

Inače, 23andMe je kompanija za genomiku i biotehnologiju sa sedištem u San Francisku. U suštini, najpoznatija je po pružanju usluge genetskog testiranja, tako što korisnici dostave svoj uzorak pljuvačke, a za uzvrat dobiju procenu budućnosti sopstvenog zdravlja, kao i podatke o svom poreklu. 

Kompanija se reklamira kao kompanija koja pomaže ljudima da razumeju šta DNK govori o nama, našem zdravlju, osobinama i poreklu. I ovo zaista zvuči više nego korisno, ali je 23andMe do najšire javnosti dospela ne zbog svojih rezultata, već zbog činjenice da su hakeri uspeli da pristupe ličnim podacima njihovih korisnika, tačnije do čak sedam miliona ljudi. Ovo se desilo tako što su koristili lozinke koje ovi korisnici već koriste na drugim portalima. 

Za sada 23andMe samo obaveštava one kojima su hakovani profili i od svih svojih korisnika traži da hitno promene sve lozinke. 

Kompanija je priznala da su hakeri uspeli da probiju njihove bezbednosne sisteme i zaštite, a da se potom šire na okruženje tih korisnika i da zapravo dolaze do podataka znatno većeg broja ljudi. Dakle, očigledno je da je za celu ovu priču kriva kompanija, ali su krivi i korisnici koji koriste identične lozinke na različitim mestima. 

Kada su hakeri uspeli da provale neke od korisničkih lozinki koje koriste na drugim portalima, uz pomoć tih lozinki su uspeli i da upadnu u sistem koji je bio prilično dobro zaštićen, sistem 23andMe. 

Ukradeni podaci su se odnosili na lične podatke korisnika, ime i prezime osobe, godinu rođenja, informaciju o porodičnom stablu, o DNK koju dele sa rodbinom, izveštaj o poreklu i lokaciju koju su sami korisnici ubacivali u korisničke podatke. 

Kada je reč o ovoj kompaniji, ona je za sada ugrozila oko sedam miliona svojih korisnika od ukupno 14 miliona koliko ih ima. U javnosti su se prvi put u ovom smislu pominjali pre otprilike mesec i po dana, kada je ukradeno oko milion korisničkih naloga i ono što je u tom trenutku bilo simptomatično, svi oni su Aškenazi Jevreji. 

Komentari (0)

Magazin