Tehnologija

"Savršeno doba godine za sajber kriminalce": Kako da se tokom novogodišnjih praznika zaštitite od prevara na internetu

Komentari

Autor: Euronews

23/12/2023

-

08:01

"Savršeno doba godine za sajber kriminalce": Kako da se tokom novogodišnjih praznika zaštitite od prevara na internetu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U jeku praznične groznice, planiranja putovanja i kupovine poklona, raste i opasnost od sajber napada, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima kompanije "Darktrace" za sajber bezbednost, napadi kriminalaca koji ucenjuju svoje žrtve putem interneta i zahtevaju od njih novac, postajali su za 30 posto učestaliji u sezoni praznika svake godine između 2018. i 2020. 

Za Eda Skudisa, predsednika Koledža tehnološkog instituta SANS koji obučava stručnjake za sajber bezbednost, postoji više razloga za ovu pojavu.

"Postoji mnogo stvari kojima se bavite tokom praznika: zabave, pokloni, kupovina... Imate manje vremena i pažnje potrebnih za oprez i kriminalci to znaju", rekao je Skudis za Euronews.

Protok novca u ovom periodu godine čini ga "savršenim za kriminalce", kaže stručnjak.

Na šta sve treba da obratite pažnju u prazničnoj sezoni

U vreme kada onlajn kupovina dostiže vrhunac, kriminalci vrebaju povoljan trenutak da se služe različitim prevarama kako bi izvukli novac, a stručnjaci kažu da treba paziti na svaki klik. 

Naročit oprez savetuje se prilikom povezivanja sa javnim wifi mrežama tokom putovanja.

"Upotreba VPN-a je najbolja zaštita korisnika, kada se povezuju sa javnim wifi mrežama, jer će tako šifrovati svoj internet saobraćaj. Čak i u slučaju da im neko presretne podatke, i dalje ne može da ih vidi, bez dešifrovanja", rekao je predstavnik kompanije "Proton" koja se bavi privatnošću na internetu.

profimedia

 

I Skudis upozorava na novu tehniku kloniranja glasa uz pomoć veštačke inteligencije.

"Ako mogu da dobijem samo minut audio snimka neke ličnosti, to mogu upotrebiti da obučim veštačku inteligenciju da kaže bilo šta glasom te osobe", ističe Skudis.

"Zamislite da kriminalac pozove nekog člana vaše porodice i vašim glasom kaže: 'Imao sam udes i treba da odmah pozoveš ovaj broj'. Osoba koju ćete dobiti će potvrditi da se udes desio, predstaviti se kao lekar i tražiti medicinske podatke ili vam čak proslediti račun za plaćanje svojih usluga", objašnjava on.

Kako da obezbedite svoje onlajn naloge u susret praznicima

Dok sajber higijena uvek podrazumeva upotrebu jakih lozinki, redovno ažuriranje softvera i autentikaciju iz više koraka, savetuju se i dodatne mere u vreme praznika.

Direktor SANS-a, koji je sastavio dvadeseto izdanje "Prazničnog hakovanja" (Holiday Hack), onlajn igre koja podiže svest o sajber bezbednosti za korisnike svih nivoa, kaže da je jedna od najvažnijih mera, imati pristup mejl adresama koje koristite kao rezervne za one glavne. 

"Savetujem svima da dva puta provere da li imaju pristup svom bekap mejlu za svoj primarni mejl nalog", kaže Skudis.

Tanjug/AP/Wilfredo Lee

 

Naime, ukoliko izgubite pristup primarnom mejlu zbog aktivnosti sajber kriminalaca, ima nade da ćete moći da povratite kontrolu klikom na opciju "zaboravio/la sam lozinku", ako i dalje znate kako da se ulogujete na pomoćni mejl, povezan s glavnim nalogom.

"Bilo bi odlično da to dvostruko proverite tokom praznika", ističe stručnjak.

S praktične strane, takođe se preporučuje da na telefonu sačuvate podatke kartice i bankovnog računa, kako biste mogli da im pristupite u slučaju prevare.

Skudis kaže da je, u slučaju da shvatite da je neko na prevaru pristupio vašem računu ili podacima s kartice, potrebno da odmah zovete banku.

"Što pre reagujete, manje su šanse da će uspeti da prebace novac", zaključuje on.

Komentari (0)

Magazin