Tehnologija

Brza putovanja kroz "cevi" ostaju samo san: Gasi se kompanija "Hyperloop One"

Komentari

Autor: Bloomberg

25/12/2023

-

19:13

Brza putovanja kroz "cevi" ostaju samo san: Gasi se kompanija "Hyperloop One"
Brza putovanja kroz "cevi" ostaju samo san: Gasi se kompanija "Hyperloop One" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Projekat izgradnje futurističkog oblika transporta poznatog kao "Hyperloop One" se gasi, saznaje Bloomberg.

Kompanija prodaje svoju imovinu, otpušta zaposlene i zatvara kancelariju, a proces će formalno biti gotov do kraja godine. Do tada će patent na ovu tehnologiju biti vraćen većinskom vlasniku akcija, "DP World" iz Dubaija.

Od osnivanja 2014. kompanija je prikupila više od 450 miliona dolara investicija, ali iako je tehnologija obećavala, tokom testiranja su otkriveni brojni nedostaci originalne zamisli.

Kompanija, koja je osnovana nakon što je Ilon Mask 2013. izneo svoju viziju o "Hyperloop" tehnologiji, imala je za cilj stvaranje revolucionarnog sistema za prevoz ljudi i robe, zasnovan na kapsulama koje putuju kroz hermetički zatvorene metalne cevi. Zbog smanjenog trenja, kapsule bi u teoriji mogle da putu brzinom sličnom avionima, a prema jednom od najoptimističnijih scenarija, "Hyperloop" cevi mogle bi da skrate putovanje od oko 600 kilometara na samo trideset minuta. 

Od 2017. do 2022. godine, "Hyperloop One" poslovala je pod imenom "Virgin Hyperloop One", zahvaljujući investicijama koje je obezbedila grupacija "Virgin" Ričarda Brensona.

Međutim, prošle godine kompanija je donela odluku da odustane od planova za prevoz putnika i usredsredi se isključivo na transport robe, što je dovelo do povlačenja brenda "Virgin" i otpuštanja više od 100 zaposlenih.

Iako u "Hyperloop"-u za devet godina postojanja nisu uspeli da naprave funkcionalan sistem, nisu svi odustali od ove ideje.

Nekoliko kompanija još radi na ovom konceptu, uključujući i "Hyperloop Transportation Technologies" u Kaliforniji, koja navodno ima četiri funkcionalna prototipa. 

Oni se i dalje nadaju da će napraviti "cev" između Klivlenda i Čikaga do kraja ove decenije. 

Komentari (0)

Magazin