Tehnologija

EU otvara istragu o TikToku: Platformi prete žestoke kazne ako se otkrije da njeni algoritmi izazivaju zavisnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija / CNN

25/02/2024

-

18:00

EU otvara istragu o TikToku: Platformi prete žestoke kazne ako se otkrije da njeni algoritmi izazivaju zavisnost
EU otvara istragu o TikToku: Platformi prete žestoke kazne ako se otkrije da njeni algoritmi izazivaju zavisnost - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pokrenula je formalnu istragu o društvenoj mreži TikTok, kako bi se utvrdilo da li kompanija koja stoji iza nje čini dovoljno da zaštiti maloletnike na toj platformi i da li postoje kršenja Zakona o digitalnim uslugama.

"Otvaranje postupka znači da će Evropska komisija istražiti funkcije TikToka, sisteme i politike povezane sa određenim sumnjama na kršenje", naveo je portparol Komisije u saopštenju.

Izvršna vlast Evropske unije ispitaće da li je društvena mreža, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, u skladu sa zahtevima koji se odnose na velike platforme u pogledu rizika da korisnici postanu zavisni od njihovog sadržaja. Takođe, istražiće se kako su zaštićeni privatnost i bezbednost maloletnika.

Alati za verifikaciju uzrasta na TikToku, koji bi trebalo da zaštite decu od pristupa neprikladnom sadržaju, "možda nisu razumni, proporcionalni i efikasni", navela je Evropska komisija u saopštenju.

Istraga će se takođe baviti time da li je TikTok transparentan u pogledu oglašavanja.

Predstavnik kompanije rekao je za CNN da je TikTok "prvi uveo opcije i podešavanja koji štite tinejdžere i drže mlađe od 13 godina podalje od platforme".

"Nastavićemo da radimo sa stručnjacima i industrijom, kako bi mladi ljudi bili bezbedni na TikToku i radujemo se što imamo priliku da detaljno objasnimo ovaj rad komisiji", naveo je portparol.

Društvene mreže koje su dostupne u Evropskoj uniji obavezane su Zakonom o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu u avgustu, a koji uvodi strože zahteve za velike tehnološke kompanije, u koje se ubrajaju one sa više od 45 miliona mesečnih korisnika s ciljem zaštite ljudskih prava u internet sferi. TikTok ima više od 136 miliona aktivnih korisnika mesečno u zemljama Evropske unije, pokazali su podaci Evropske komisije.

Ako se ispostavi da društvena mreža ne poštuje pravila koja propisuje Zakon o digitalnim uslugama, može se suočiti sa kaznom u iznosu i do šest procenata njihovog godišnjeg prihoda.

Ovo je drugi put u nekoliko meseci da je Komisija pokrenula formalnu istragu protiv velike društvene mreže, nakon što se na udaru našao "X", nekadašnji "Twitter".

TikTok je najavio da će uskoro uvesti ograničenje za mlađe ljude da na platformi mogu da provode samo jedan sat dnevno. To znači da svaki korisnik koji ima manje od 18 godina neće moći da pristupi aplikaciji na duže od 60 minuta dnevno, osim ako unese šifru i donese "aktivnu odluku" da produže svoj boravak na mreži. Ipak, da li je takvo ograničenje dovoljna zaštita?

Da li TikTok izaziva zavisnost?

TikTok je od svog nastanka 2016. godine prikupio više od milijardu aktivnih korisnika mesečno i važi za jednu od najpopularnijih društvnih mreža na svetu. Ključ njegovog uspeha leži u beskrajnom ciklusu videa kratkog formata koji traju između 15 i 60 sekundi.

Unsplash

 

Algoritmi platforme prilagođavaju koji se sadržaj prikazuje kom korisniku na osnovu njegovih navika, lajkova i komentara, zbog čega on provodi više vremena na društvenoj mreži.

Međutim, organizacija "Amnesty International" je u novembru prošle godine pokrenula peticiju da se TikTok učini bezbednijim za mlade, nakon što je njihovo istraživanje utvrdilo da ta društvena mreža kod dece i mlađih osoba predstavlja rizik po mentalno zdravlje. 

Oni su potvrdili zaključke mnogih ranijih studija da TikTok podstiče razvoj zavisnosti kod njihovih korisnika specijalnim strategijama, uprkos sve snažnijim dokazima da to predstavlja ozbiljan rizik za korisnike. Upotreba društvenih mreža, naročito kod dece može da utiče na san, trajanje pažnje, pa čak dovede do promena u strukturi mozga, kakve se opažaju kod zavisnika od narkotika.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za transparetnost algoritama i AI forenzikom, pokazalo je da, pored toga, mlađe osobe i deca koji u sekciji personalizovanog sadržaja pod nazivom "For You" na TikToku gledaju sadržaje vezane za mentalno zdravlje, češće bivaju uvučeni u niz potencijalno štetnih videa, poput onih koji romantizuju i podstiču depresivno razmišljanje, sampovređivanje, pa čak i samoubistvo.

profimedia

 

"Otkrića su ogolila manipulativan dizajn koji izaziva zavisnost, a koji je osmišljen da drži korisnike uključenim što je duže moguće. Takođe pokazuju da platforma ima algoritamski sistem za preporučivanje sadržaja koji je doprineo globalnom širenju platforme izlaže decu i mlađe odrasle osobe sa već prisutnim mentalnim problemima u ozbiljan rizik", rekla je Lisa Ditmer, jedna od istraživačica Amnesty International.

"Dopaminska slot mašina"

Prošlogodišnja studija sprovedena na Univerzitetu u Kaliforniji otkrila je da algoritmi TikToka i sadržaj na toj mreži utiču i na centre sistema za nagrađivanje u mozgu, što može imati štetne posledice na mentalno zdravlje.

U naučnom radu pod nazivom "Dopaminska slot mašina: Analiza uticaja TikToka na samopercipirano mentalno zdravlje", objavljenom u časopisu "Frontiers in Psychology", navode se rezultati istraživanja sa anketama i skeniranjem moždane aktivnosti prilikom upotrebe te društvene mreže. 

Ispotavlja se da, poput kockarskih igara, beskrajno "skrolovanje" na TikToku, budi lučenje dopamina, neurotransmitera koji igra ključnu ulogu u sistemu nagrađianja u mozgu i koji se povezuje sa osećanjem zadovoljstva. 

Nepredvidljivost i uzbuđenje koje proizvodi boravak na TikToku, istraživači su uporedili sa igrom na slot mašini, a zbog toga joj se korisnici stalno vraćaju. 

Komentari (0)

Magazin