Tehnologija

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

22:42

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu
Tanjug/AP/Thibault Camus - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke inteligencije (AI) na društvenim mrežama kada je reč o predstojećim izborima za Evropski parlament od 6. do 9. juna.

Meta je zabrinuta zbog toga što je generativna AI tehnologija u stanju da lažira video-zapise, slike i audio-snimke, pa može da se koristi za prevaru glasača, preneo je BBC.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je istog dana ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao Tajmsu da će "neki ljudi koristiti lažne podatke generisane veštačkom inteligencijom kako bi pokušali da utiču na izbore".

Najava dolazi dve nedelje nakon što je Meta potpisala sporazum sa drugim velikim tehnološkim kompanijama koje su se obavezale na borbu protiv takvog sadržaja.

Rival Mete, kada je reč o društvenim mrežama, TikTok, saopštio je u februaru da će pokrenuti takozvane izborne centre u okviru svoje aplikacije na jezicima svake od 27 članica EU, u kojima će biti smeštene merodavne informacije.

I šef Mete za poslove u Evropskoj uniji Marko Pancini rekao je da će ta kompanija pokrenuti "Centar za izbore specifičan za EU", koji će "identifikovati potencijalne pretnje".

"Od 2016. godine uložili smo više od 20 milijardi dolara u bezbednost i sigurnost i učetvorostručili veličinu našeg globalnog tima, koji radi u ovoj oblasti, na oko 40.000 ljudi", rekao je on.

Dodao je dao to uključuje 15.000 recenzenata sadržaja, koji pregledaju sadržaj na Fejsbuku, Instagramu i drugim platformama, na više od 70 jezika, računajući i sva 24 zvanična jezika EU.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin