Tehnologija

Od tastature za telefone do laptopa s providnim ekranom: Najneobičniji uređaji na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija

Komentari

Autor: Euronews

27/02/2024

-

19:44

Od tastature za telefone do laptopa s providnim ekranom: Najneobičniji uređaji na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija
AP/Joan Mateu Parra - Copyright AP/Joan Mateu Parra

veličina teksta

Aa Aa

Svetski kongres mobilnih tehnologija (Mobile World Congress) počeo je 26. februara i trajaće do četvrtka, 29. februara u Barseloni. Prestonica Katalonije tim povodom očekuje oko 100.000 posetilaca, koji će imati priliku da se susretnu sa najnovijim uređajima koje pripremaju svetski tehnološki giganti.

Na sajmu je prikazan niz novih gedžeta i proizvoda, od kojih neki izgledaju kao da potiču iz 22. veka. Euronews predstavlja neke od najneobičnijih:

Naočare za proširenu realnost (AR)

Kompanija Tooz proizvodi interesantne uređaje za proširenu realnost.

"Naš posao, u suštini, je da obične naočare koje ljudi nose svaki dan, učinimo pametnim", kaže Frenk Karuc, šef tehnološkog sektora te firme.

"Dodali smo virtuelni slike normalnim naočarama, koje deluju kao da plutaju u vazduhu. Specijalnost naše tehnologije je da običnom staklu bilo kojih naočara možemo dodati ovu tehnologiju", dodao je on.

Realistični hologrami

Holandska kompanija Holoconnects predstavila je Holobox, 86-inčni, providni LCD 4K ekran za realistične hologramske projekcije u prirodnoj veličini.

On se može koristiti za konferencijske dvorane, hotele i slične velike prostore. 

Holoconnects omogućava projekciju unapred snimljenih videa, naprimer, dugih govora za veću publiku, ali i prenos uživo sa vrlo malim zakašnjenjem.

Jurijen Spolstra iz ove firme kaže da zahvaljujući tome vraćaju govor tela koji obično nedostaje video pozivima.

"Kao što znate, 90 posto komunikacije odvija se preko tela, a na grupnim video sastancima, često taj deo izostaje. Sada možete imati razgovor sa nekim ko je prisutan kao ljudsko biće u prirodnoj veličini", dodao je on.

Inače, njihov šou na kongresu nagrađen je kao najbolji.

Tastatura za pametne telefone

Proizvod kompanije Clicks Technology vraća pametnim telefonima fizičku tastaturu.

"Tastature na ekranu osetljivom na dodir su sjajne. Ja je stalno koristim. Ali mnogo toga smo se odrekli kada smo se odrekli tih dugmića", kaže Majkl Fišer, jedan od osnivača kompanije.

"Virtuelna tastatura zauzima 40 posto ekrana, tako da kada četujete i šaljete poruke, ne možete baš da vidite ono na šta odgovarate. Kada ste u Instagram Live-u, tastatura pokriva sve", dodao je Fišer.

On kaže da njihov dodatak mobilnim telefonima vraća celu površinu ekrana.

Senzor za blisko infracrveno područje spektra

Holandski startap MantiSpectra predstavio je svoj proizvod Nibble, najmanji srenzor za blisko infracrveno područje spektra za analizu materijala.

Patentirana tehnologija nazvana ChipSense nudi istu tačnost kao laboratorijska analiza.

Ona predstavlja najnovije rešenje za tačnu, brzu, povoljnu i neinvanzivnu analizu svojstava različitih proizvoda.

MantiSpectra sarađuje sa holandskom policijom na otkrivanju različitih narkotika i analizi njihovih osobina, umesto da se oslanja na hemijske testove. 

Providni laptop

Kompanija Lenovo je na Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni predstavila svoj novi ThinkBook laptop sa providnim ekranom koji se u velikoj meri oslanja na veštačku inteligenciju.

Euronews

Reč je o konceptu, čiji "poklopac" čini potpuno providan OLED displej. Na razvoju ovog inovativnog ekrana već neko vreme rade južnokorejske kompanije LG i Samsung. I telo ovog prenosnog računara takođe deluje kao da je providno, ali su njegove glavne komponente skrivene ispod neprozirne površine.

Briljantnost ovog računara leži u njegovoj inteligentnoj integraciji virtualnog i realnog.

Komentari (0)

Magazin