Tehnologija

Po ugledu na Japan i astronauti na MSS održali nezvaničnu svemirsku Olimpijadu

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

11/08/2021

-

19:53

Po ugledu na Japan i astronauti na MSS održali nezvaničnu svemirsku Olimpijadu
Po ugledu na Japan i astronauti na MSS održali nezvaničnu svemirsku Olimpijadu - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) održali su svoju Olimpijadu, ali i završnu ceremoniju u čast Japana koji je ove godine, posle godinu dana odlaganja zbog pandemije koronavirusa imao čast da bude centar sveta i okupi mnogobrojne sportiste.

Ekipa je želela da proslavi zatvaranje Olimpijskih igara u Tokiju ali i da najavi sledeću Olimpijadu koji je biti održana u Francuskoj 2024. godine. Predaju Olimpijade simbolično su obavili astronauti Akihiko Hošide, koji je predstavljao Japan i Tomas Peske, koji je predstavljao Francusku.

Peske je nezvaničnu svemirsku ceremoniju predstavio preko svog Tviter naloga. Hošide je prvi predao malu olimpijsku zastavu Peskeu u japanskoj laboratoriji Kibo, simboličnim prebacivanjem baklje letnjih Olimpijskih igara. Zatim su se rukovali. Posle toga Peske je pustio zastavu da lebdi dok je za to vreme, Hošide izvadio veću zastavu sa olimpijskim krugovima i natpisom Pariz 2024. na poleđini. 

Međutim, još je zanimljivija bila odluka astronauta da se oprobaju u pojedinim sportskim veštinama tokom boravka u bestežinskom stanju, prenosi NASA.

U jednoj od “svemirskih“ disciplina koja nalikuje rukometu, astronauti su se okupili na spoju modula svemirske stanice, sa dva golmana koji su blokirali ulaze. Za to vreme ostatak posade pokušao svojim dahom da odgura lopticu pored golmana.

Oprobali su se i u gađanju lastišem, svemirskom sinhronizovanom plivanju i gimnastici. Peske je na svom tviter nalogu napisao da je astronaut Roskosmosa Pjotr Dubrov dobio dodatna priznanja jer tokom obavljanja gimnastičkih vežbi ništa nije dodirnio.

U svojim tvitovima je istakao da je ovo prva svemirska Olimpijada. Međutim, ceremonija nošenja olimpijske baklje desila se prvi put 2013. godine kada je, tokom svemirske šetnje ruski astronaut obavio ceremoniju tako što je poneo svečanu štafetu sa bakljama, samo što baklja nije gorela zbog bezbednosnih razloga. Ceremoniju su obavili u čast letnjih Olimpijskih igara koje su održane naredne godine u Sočiju.

Replike olimpijskih baklji lansirane su u svemir i ranije, 1996. i 2000. godine  kada su u svemir poslati spejs šatlovi, ali su ostale u njima tokom trajanja misije. 

Preporuka za vas

Bezos nudi popust od dve milijarde dolara za učešće njegove kompanije u misiji sletanja ljudske posade na Mesec

Komentari (0)

Magazin