Nauka

Rover Perzeverans u prvoj misiji nije uspeo da sakupi uzorke tla sa Marsa

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

07/08/2021

-

18:09

Rover Perzeverans u prvoj misiji nije uspeo da sakupi uzorke tla sa Marsa
Rover Perzeverans u prvoj misiji nije uspeo da sakupi uzorke tla sa Marsa - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Podaci koje je rover Perzeverans poslao u kontrolni centar Američke svemirske agencije (NASA) pokazali su da u svom prvom pokušaju nije uspeo da sakupi uzorke tla i da ih zapečati u specijalne tube koje bi u nekoj od narednih misija bile pokupljene i vraćene na Zemlju radi detaljnog proučavanja. 

Rover nosi 43 titanijumske tube za sakupljanje uzoraka i trenutno proučava površinu kratera Jezero gde bi trebao da sakuplja uzorke stena i regolita (materijal kojeg ima u velikim količinama na Marsu).

Iz NASE su saopštili da ovo nije ono čemu su se nadali ali da rizici uvek postoje. Na realizaciji misije radi veliki tim naučnika i trude se danonoćno da misija bude održana kako je planirana.

NASA/JPL-Caltech

 

Rover Perzeverans koristi sistem za bušenje rupa koji se nalazi na dva metra dugoj robotskoj ruci, koji posle bušenja treba da pokupi uzorke i zapečati ih. Podaci koje je poslao otkrivaju da je rover sve komande odradio bez greške ali da uzorke nije sakupio. 

Džesika Samjuels, rukovodilac misije, istakla je da je proces prikupljanja uzoraka autonoman od početka do kraja. 

"Jedan od koraka koji se dešava nakon postavljanja sonde u tubu je merenje zapremine uzorka. Sonda nije naišla na očekivani pritisak koji bi nastao kada se uzorak nađe u tubi", objasnila je.

Prezeverans se sada sprema da analizira svoju operaciju, za početak njegov topografski senzor koji se nalazi na robotskoj ruci snimiće izbušenu rupu izbliza. Kada tim sa zemlje ispita slike moći će da odredi kada da se počne sa sledećom misijom sakupljanja tla. 

Džesika Trosper, jedan od rukovodilaca misije istakla je da je njihovo polazište da je tuba ostala prazna zasnovano na pretpostavci da izbušena stena tokom bušenja nije reagovala kako su očekivali, dok je manja šansa da nešto nije u redu sa opremom. 

U misiji Feniks 2008. godine skupljani su uzorci tla koji su bili lepljivi i teški za prebacivanje što je uzrokovalo da je sakupljanje moralo više puta da se ponavlja sve dok nije bilo uspešno. 

Rover Kjurioziti bušio je stene za koje se pretpostavilo da su mnogo tvrđe nego što su mislili. To nije ništa neobično jer je svaka organizacija misije na Marsu izuzetno teška.

NASA/JPL-Caltech

 

Nedavno je tim naučnika počeo da koristi slike u boji koje je napravio marsovski helikopter Ingenuiti kako bi mogli lakše da uoče koje delove istraživati. Inače, ovaj helikopter je pre tri dana uspešno završio 11. let, iako se očekivalo da će moći svega nekoliko puta da poleti. Leteo je oko 380 metara i napravio slike okoline. 

Rover Perzeverans će tokom misije da pređe od 2.5 do pet kilometara i trebao bi da napuni bar osam tuba sa uzorcima. 

NASA/JPL-Caltech

 

Zatim će da se kreće ka severu, zatim zapadu ka lokacijama gde će da odradi nova istraživanja. 
Cilj misije je potraga za tragovima drevnog mikrobiološkog života. Rover će da proučava geologiju planete i promene klime kroz istoriju.

U nekoj od narednih misija NASA i ESA poslaće letelicu na Mars koja će da pokupi tube sa uzorcima i da ih donese na Zemlju za dalju analizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin