Tehnologija

Bezos nudi popust od dve milijarde dolara za učešće njegove kompanije u misiji sletanja ljudske posade na Mesec

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

28/07/2021

-

22:16

Bezos nudi popust od dve milijarde dolara za učešće njegove kompanije u misiji sletanja ljudske posade na Mesec
Bezos nudi popust od dve milijarde dolara za učešće njegove kompanije u misiji sletanja ljudske posade na Mesec - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Džef Bezos nudi Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) popust od najmanje dve milijarde dolara ukoliko njegovoj kompaniji omogući da dobije unosan ugovor o izgradnji sistema sletanja na Mesec, koji je njegov rival, Ilon Mask, dobio ranije ove godine. Bezosova ponuda je poslednja u eskalirajućem nizu napora da dobije ugovor za njegovu kompaniju Blu Oridžin.

Bezos je svoju ponudu predložio u pismu koje je poslao administratoru NASA, Bilu Nelsonu.

Bezos je predložio da se odrekne dve milijarde dolara koje bi zaradio tokom prve dve godine, ako se omogući kompaniji Blu oridžin da učestvuje u projektu spuštanja ljudske posade na površinu Meseca.

Bezos je ponudio da Blu oridžin sam napravi poligon za testiranje slanja letelice u nisku orbitu Zemlje koji će koštati stotine miliona dolara. 

Bezos je istakao da veruje da je ova misija važna kao i da je počastvovan da može da da svoj doprinos u ostvarivanju ambicioznog cilja. 

Bezosova ponuda došla je nedelju dana pre odluke o žalbi koju je kompanija Blu Oridžin uputila NASI protiv Maskove kompanije Spejs Iks. 

"Sve što NASA treba da uradi je da iskoristi ovu ponudu i izmeni i dopuni ugovor", rekao je Bezos. 

Zvaničnici iz NASA su istakli  da su upoznati s Bezosovim pismom, ali za sada nisu hteli da komentarišu.

Cela priča počela je u aprilu kada je NASA objavila da će sa kompanijom Spejs Iks do 2024. godine obaviti prvu misiju sletanja ljudi na Mesec posle gotovo pola veka. U igri za dobijanje posla bili su i Blu oridžin i kompanija Dajnetiks, ali NASA je objasnila da imaju ograničena novčana sredstva i da nemaju mogućnost da biraju više od jedne kompanije koja će učestvovati u realizaciji misije.

Bezos je u svom pismu naveo da bi dve milijarde dolara nadomestilo nedostatak novca i da bi program mogao znatno brže da se realizuje. 

Stopiran ugovor sa Spejs Iksom

Zbog protesta trenutno je stopiran i ugovor vredan tri milijarde dolara koji je Spejs Iks potpisao sa NASA. Američka svemirska agencija odluku mora da donese do 2. avgusta i da odredi da li će poništiti ugovor ili uvažiti žalbu Blu oridžina. 

Ovo nije prvi put da Bezos ponudi svoje uslove. On je 2019. godine na sastanku sa bivšim administratorom NASE Džimom Bridenštajnom ponudio da plati 30 odsto troškova organizovanja simulacije misije sletanja lunarnog lendera na Mesec, što je u novcu  oko 200 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin