Fokus

Bezos se vratio na Zemlju nakon turističkog leta u svemir: "Ovo je najbolji dan ikada!"

Komentari

Autor: T.T.

20/07/2021

-

14:57

Bezos se vratio na Zemlju nakon turističkog leta u svemir: "Ovo je najbolji dan ikada!"
Bezos se vratio na Zemlju nakon turističkog leta u svemir: "Ovo je najbolji dan ikada!" - Copyright Youtube/Screenshot/Blue Origin

veličina teksta

Aa Aa

Letelica Nju Šepard u kojoj se nalazio milijarder Džef Bezos sa još troje ljudi, lansirana je u svemir tačno u 15:12. Ekipa putnika se, nakon što je dostigla nultu gravitaciju i našla na ivici svemira, vratila na Zemlju. Kada su dostigli bestežinsko stanje moglo se čuti samo oduševljenje putnika koji su uživali u pogledu na Zemlju.

"Ovo je najbolji dan ikada", rekao je Bezos koji je nakon sletanja izjavio da se oseća "neverovatno dobro".

Dva minuta nakon poletanja kapsula se odvojila od rakete i nastavila prema Karmanovoj liniji - najpoznatijoj granici svemira, udaljenoj 100 kilometara.

Nakon što je kapsula dostigla 106. kilometar, putnici su iskusili oko četiri minuta bestežinskog stanja i uspeli da se odvežu sa svojih sedišta kako bi lebdeli i uživali u pogledu na planetu.

"Oh, pogledajte svet", rekla je 82-godišnja gospođa Fank.

Nakon toga, kapsula je počela sa spuštanjem i kroz nekoliko minuta uspešno sletela u Teksas gde su se okupile porodice prvih turista u svemiru.

Youtube/Screenshot/Blue Origin

 

Youtube/Screenshot/Blue Origin

 

Ovaj let smatra se prekretnicom kada je reč o privatnim putovanjima u kosmos, a ove godine biće organizovana još dva.

Letelica je potpuno automatizovana, te pilot nije bio potreban, a putovanje je trajalo ukupno 11 minuta.

Društvo u svemirskom brodu Džefu Bezosu su pravili brat Mark, avijatičarka Veli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.

Oliver, koji treba da započne studije fizike na koledžu, prethodno je izjavio da oseća veliku odgovornost zato što će postati prva najmlađa osoba u svemiru.

"Moja dužnost je da zainteresujem mlade za nauku. Mislim da ću ostati bez reči kada se vratimo nazad", rekao je on pred poletanje.

Istovremeno, 82-godišnja Voli Fank, odnosno Meri Vales i zvanično je najstarija osoba u svemiru, a ujedno i osoba koja je na ovakvu priliku čekala najduže. Pre samog leta, rekla je da se raduje izvođenju salta u mikrogravitaciji. Šezdesetih godina prošlog veka, Fank je bila članica grupe žena koje su se zvale Merkur 13. Prošle su iste testove kao i muški astronauti, ali nikada nisu dobile priliku da odu u svemir.

Koja je razlika između leta Ričarda Brensona i Džefa Bezosa?

Bezosova poseta svemiru je usledila samo devet dana nakon što je Britanac Ričard Brenson izveo let do svemira u sopstvenom raketnom avionu.

Reč je žestokoj konkurentskoj bici između Bezosove kompanije “Blue Origin“ i Brensonove “Virgin Galactic“ koje nastoje da iskoriste potencijalno unosno tržište svemirskog turizma, koje će, prema procenama švajcarske banke UBS, godišnje vredeti oko tri milijarde dolara.

Ipak, Brensonovo putovanje do ivice svemira i nazad trajalo je oko 90 minuta. Kapsula se odvojila tek nakon 45 minuta od poletanja, a po dostizanju potrebne visine, bestežinsko stanje je trajalo nekoliko minuta, pre nego što se kapsula spustila u Novi Meksiko.

Svemir ili ivica svemira?

Printskrin/Youtube/Virgin Galactic

Let Virdžin Galaktika

Karmanova linija je najprihvaćenija granica svemira koja se nalazi 100 kilometara iznad srednjeg nivoa mora. SAD koristi 80. kilometar kao graničnu tačku.

Tako je Brensonov let u Vidžin Galaktiku dostigao visinu od 86 kilometara, dok je Bezos otišao 20 kilometara više. Međutim, Ilon Mask najavljuje da će misija njegove kompanije Space X imati najviši pogled na planetu sa 300 kilometara.

 

 

 

Komentari (0)

Svet