Tehnologija

Rover Perzerverans uskoro počinje da skuplja uzorke sa Marsa

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

24/07/2021

-

17:51

Rover Perzerverans uskoro počinje da skuplja uzorke sa Marsa
Rover - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

NASA obavlja finalne pripreme za misiju početka prikupljanja uzoraka tla na Marsu. Rover Perzerverans će, osim sakupljanja, te uzorke čuvati za prenos na Zemlju.

Perzerverans koji je opremljen sa šest osovina kako bi se lakše kretao, pretraživaće delove kratera Jezero. NASA je saopštila da će misija početi u naredne dve nedelje.

Rover Perzerverans je sleteo na površinu Marsa 18. februara i za to vreme je istraživao oko četiri kvadratna kilometra kratera za koji se pretpostavlja da sadrži najstarije slojeve stena koje su pogodne za istraživanje. 

"Kada Rover bude sakupio prve uzorke tla biće to istorijski trenutak, sličan onome kada je Nil Armstrong uzeo prve uzorke tla sa Meseca pre 52 godine, istakao je Tomas Zurbučen", naučni administrator u NASI.

On je objasnio da je ovo možda i novi korak u razvoju naučnog istraživanja planeta. 

AP/NASA

 

Armstrongu je bilo potrebno tri minuta i 35 sekundi da skupi prve uzorke sa Meseca, dok će roveru biti potrebno oko 11 dana da prikupi prve uzorke, dok bude primao naredbe iz komandnog centra udaljenog stotine miliona milja od Marsa.

Rover je opremljen specijalnom robotskom rukom dužine dva metra. Pre sakupljanja izvršiće osmatranje tla kako bi naučni tim sa zemlje mogao da odredi tačnu lokaciju na kojoj će da prikupi uzorke.

Rover nosi pet sofisticiranih instrumenata 

Zatim će da očisti i izgrebe gornji, površinski sloj, kako bi mogao da prikupi uzorke u dubini tla, koji nisu trpeli vremenske uticaje. U sledećoj fazi će kamera da uradi hemijsku i analizu minerala. Analize će u fazama da radi ukupno pet sofisticiranih instrumenata koje nosi rover. 

Ostatak dana rover će da koristi da puni baterije preko sistema za solarno punjenje. Uzorke će da skladišti u specijalne tube, a kasnije će ih meriti, fotografisati i hermetički zatvarati. U finalnoj fazi uzorci će se naći u laboratoriji na Zemlji gde će biti obavljena detaljna istraživanja i uzorkovanja. 

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

Glavni zadatak rovera je potraga za tragovima drevnog mikrobiološkog života. 

On će da kategoriše geološke slojeve planete i da utvrđuje kako se menjala klima u prošlosti.

Ovo je prva faza misije, dok za to vreme NASA sarađuje sa Evropskom svemirskom agencijom kako bi poslali na Mars letelicu koja bi prikupila tube sa uzorcima iz Perzerverans i vratila ih na Zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin