Tehnologija

Helikopter "Ingenuity" osam puta poleteo na Marsu

Komentari

Autor: A. Todorović

26/06/2021

-

12:41

Helikopter "Ingenuity" osam puta poleteo na Marsu
Marsovski helikopter Ingenuity - Copyright AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Eksperimentalni helikopter NASA-e, “Ingenuity“ uspešno je osam puta poleteo sa površine Marsa i napravio kilometražu za koju naučnici nisu ni sanjali da će da bude sposoban da obavi. 

Osmi let obavio je 21. juna, let je trajao 77,4 sekunde a za to vreme prešao je razdaljinu od 160 metara i sleteo na udaljenosti od 133,5 metara od rovera Prezerverans, objavila je NASA na Tviteru.

Helikopter Ingenuity je poslat na Mars sa znatno većim roverom “Prezerverans“ gde je sleteo 18. februara. Poslat je pre svega da bi naučnici utvrdili da li je moguće da ovakva sprava poleti u retkoj asmosferi Marsa. Njegove elise se okreću znatno većom brzinom u odnosu na standardne helikoptere kako bi mogao da se održi u vazduhu.

Prvi uspešan probni let dao je nadu naučnicima da počnu sa razvijanjem letelica koje bi se koristile za znatno brže ispitivanje površine Marsa. Roveri koji se sada koriste nisu pogodni za kretanje jer nemaju mogućnost da pređu preko kratera ili velikih rupa koje jedino mogu da zaobilaze, ukoliko postoji mogućnost za to. 

Sletanjem rovera “Prezerverans“, iz njegovog prtljažnog dela izašao je helikopter koji je pre prvog leta obavio sve potrebne pripreme. Napaja se solarnim ćelijama i zaštićen je od ekstremnih hladnoća koje vladaju na površini Marsa.

Osim rovera i helikoptera, na Mars je sa njima stigao je uređaj koji može ugljen-dioksid da pretvara u kiseonik. Već je obavio nekoliko uspešnih testova i stvorio malu količinu kiseonika. 

Naučnici su tokom pravljenja marsovskog helikoptera planirali da on poleti svega pet puta, međutim, on je premašio njihove planove. 

Prvi letovi helikoptera bili su samo proba da li može da poleti u vis, a narednim letovima prešao je i izvesnu daljinu i postavio nove rekorde. Za to vreme rover Prezerverans istražuje površinu Marsa u potrazi za tragovima koji bi mogli da daju odgovor na pitanje da li je na njemu nekad bilo vode. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin