Tehnologija

Radijacija u svemiru je mnogo veća nego na Zemlji, astronauti u znatno većem riziku da obole od raka

Komentari

Autor: A. Todorović

16/07/2021

-

22:00

Radijacija u svemiru je mnogo veća nego na Zemlji, astronauti u znatno većem riziku da obole od raka
Radijacija u svemiru je mnogo veća nego na Zemlji, astronauti u znatno većem riziku da obole od raka - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Astronauti tokom boravka u svemiru primaju znatno jaču radijaciju u odnosu na nas na Zemlji. Ukoliko se ne pripazi na količinu primljenog zračenja, može da dođe do nastanka raznih bolesti pa čak i do nastanka raka. 

Ali, da ne bi došlo do toga, NASA prilikom planiranja misija određuje kojoj dozi radijacije astronauti smeju da budu izloženi tokom boravka u svemiru. Međutim, doza radijacije kojoj smeju da se izlože nije ista kod svih astronauta što je eksperte motivisalo da promene način određivanja doza zračenja, prenosi Spejs. 

NASA trenutno meri doze zračenja na osnovu procene rizika po zdravlje. Ograničenje je količina ukupne izloženosti koja bi astronautu dala tri odsto veće šanse da umre od raka u ostatku svog života, na osnovu dostupnih podataka.

Pixabay

 

Međutim, podložnost karcinomima koje zračenje može izazvati varira u zavisnosti od starosti i reproduktivnih organa, tako da ograničenje ne dozvoljava jednako vreme u svemiru. Žene astronauti ne mogu da provedu toliko vremena u orbiti kao muškarci, dok mladi astronauti ne mogu da ostanu u svemiru dugo koliko i njihove starije kolege, prenosi NASA.

Najviše 600 milisilvera zračenja

NASA je u novoj studiji odredila najvišu dozu zračenja u odnosu na ženu starosti 35 godina koja je najranjivija na zračenje. 

Prema  novom predlogu njeni astronauti tokom karijere moći će da prime najviše 600 milisilvera zračenja. To na primeru znači da tokom rendgenskog snimanja primite 0,1 milisilver, dok od zemljinog zračenja svaki čovek godišnje primi oko 3 milisilvera. Radnici koji su radili tokom havarije u Černobilju primili su 6.000 milisilvera. 

Pixabay

 

Šestomesečni boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici izlaže astronaute zračenju u dozi od 50 do 120 milisilvera, što znači da bi put ka Marsu bio veoma rizičan. 

Međutim, stručnjaci se slažu da nije dovoljno fokusirati se samo na rizik od nastanka raka, već treba uzeti u obzir i srčane probleme kao i druge kognitivne probleme koji mogu da nastanu vremenom.

Promene koje je predložila NASA dolaze u vreme kada se priprema misija slanja astronauta izvan orbite Zemlje. Misija Artemis i slanje posade na Mesec neće posadu izložiti znatno većoj radijaciji, ali bi slanje misije na Mars za sada bilo veoma rizično. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin