Tehnologija

Jedan punjač za celu EU - šta ako imate ajfon? Iz Evropske komisije za Euronews Srbija o detaljima novog predloga

Komentari

Autor: Jovan Đurić

29/09/2021

-

20:14

Jedan punjač za celu EU - šta ako imate ajfon? Iz Evropske komisije za Euronews Srbija o detaljima novog predloga
Jedan punjač za celu EU - šta ako imate ajfon? Iz Evropske komisije za Euronews Srbija o detaljima novog predloga - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija donela je prošle nedelje predlog o jedinstvenom punjaču. Time je predviđeno da svi uređaji koji se prodaju na teritoriji EU moraju da imaju isti, USB-C port za punjač. Protiv ovog predloga najglasnije se pobunila kompanija Epl, koja za svoje ajfon uređaje koristi drugačiji, tzv. "Lightning port". Iz Evropske komisije za Euronews Srbija objašnjavaju šta ovaj predlog tačno znači, i da li bi ajfon korisnici trebalo da se zabrinu.

Glavni razlog za novi predlog Direktive o radio opremi, u okviru koje se nalazi i odluka o USB-C punjaču, jeste ekologija - veliki broj različitih punjača stvara elektronski otpad koji može da se smanji, smatraju iz Komisije.

"Inovacije i brzi razvoj tržišta doveli su do velikog broja uređaja i različitih punjača. Mada su inovacije dobrodošle, ovo je, ipak, dovelo do frustracije potrošača zbog nekompatibilnih rešenja i negativnog uticaja na okolinu", rekao je za Euronews Srbija zvaničnik iz Evropske komisije.

Kako navodi, predložene mere će se odnositi na pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, blutut zvučnike i manje konzole za video-igre, a cilj je, kako olakšavanje korisnicima, tako i smanjenje "ekološkog otiska" koji je povezan sa proizvodnjom i bacanjem punjača.

Bežično punjenje nije dovoljno

Sledeći su na potezu Evropski Parlament i Savet Evropske unije, koji bi trebalo da, nakon diskusije, usvoje ovaj predlog. 

Sagovornik Euronews Srbija očekuje da će ova pravila stupiti na snagu 2024. godine - to bi značilo da će u toku sledeće godine biti usvojena, a da će postojati period od dve godine tokom kojeg će kompanije moći da usklade svoju proizvodnju.

Takođe, one kompanije koje ne uspeju ili ne budu želele da prave uređaje sa USB-C portom, očekuje jasna, nedvosmislena sankcija.

"Kompanije koje se ne budu pridržavale novih pravila, nakon što ona stupe na snagu, neće moći prodaju svoje proizvode na tržištu Evropske unije", dodaje naš sagovornik.

Unsplash

 

Sve veći broj uređaja pravi se tako da podržava bežično punjenje. Međutim, to neće biti dovoljno da se zaobiđe regulativa EU o punjačima.

"Svi uređaji moraće da imaju USB-C port ako mogu da se pune putem kabla. Ukoliko podržavaju samo bežično punjenje, onda neće biti neophodno da imaju integrisan USB-C port", rekao je zvaničnik Evropske komisije za Euronews Srbija.

Nema izuzetka ni za "jabuku"

Predloženi USB-C portovi za punjenje uglavnom se koriste na mobilnim telefonima i ostalim uređajima sa Android operativnim sistemom.

Upravo zato, smatra se da bi ovakva regulativa Evropske unije mogla više da našteti Eplu, nego njihovoj konkurenciji, a i sama kompanija se oglasila.

"Zabrinuti smo što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guše inovacije, umesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta", navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Iz Evropske komisije su potvrdili da ni Epl neće biti izuzet od odluke koja podrazumeva USB-C portove na svim uređajima.

"I Epl uređaji će morati da integrišu USB-C port za punjenje u roku od 24 meseca od usvajanja predloga. Što se tiče postojećih Epl uređaja, njihovi korisnici će i dalje moći da koriste trenutne Epl punjače", kaže naš sagovornik.

Dodaje i da Epl punjači već koriste protokol "brzog punjenja" takođe predviđen ovim predlogom, ali i da većina Epl uređaja, poput laptopova i tableta, već koristi USB-C punjače. 

Komentari (0)

Magazin