Tehnologija

Fejsbuk ponovo na udaru: Nove optužbe za podsticanje govora mržnje

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

12:46

Fejsbuk ponovo na udaru: Nove optužbe za podsticanje govora mržnje
Fejsbuk ponovo na udaru: Nove optužbe za podsticanje govora mržnje - Copyright Tanjug/AP Photo/Rićard Drew, File

veličina teksta

Aa Aa

Fejsbuk se suočio sa dodatnim pritiskom nakon što je novi uzbunjivač izneo optužbe da u toj kompaniji svesno podstiču govor mržnje i druge nezakonite aktivnosti.

Dokumenti koji su procureli u javnost, između ostalog, bacaju dodatnu svetlost i na optužbe da kompanija nije uvažila upozorenja i zabrinutost zaposlenih zbog iznošenja dezinformacija o izborima, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Navodi novog uzbunjivača, koga je intervjuisao novinar "Vašington Posta", navodno su sadržani i u žalbi podnetoj Komisiji za hartije od vrednosti, ustanovi koja se u SAD bavi regulativom radi zaštite ulagača u kompanije koje aktivno trguju na berzi.

Bivši službenik Fejsbuka je u žalbi detaljno naveo kako su zvaničnici kompanije često odbijali da sprovode bezbednosna pravila iz straha da će naljutiti Donalda Trampa i njegove političke saveznike.

Taker Bounds, zaposlen u sektoru za komunikacije Fejsbuka, navodno je odbacio zabrinutost javnosti u vezi sa ulogom ove društvene mreže u izbornim manipulacijama 2016. godine.

"To će biti kratki bljesak u javnom protsoru. Neki zakonodavci će se naljutiti, a onda će se za nekoliko nedelja preći na nešto drugo. U međuvremenu, štampamo novac u podrumu i dobro smo", izjavio je Bounds pod zakletvom, preneo je Post.

Tvrdnje uzbunjivačice Frensis Haugen iznete su istog dana kada su novinske kuće Njujork Tajms, Vašington Poust i NBC objavile izveštaje zasnovane na internim dokumentima na koje se pozivala i Haugenova, a koji nude dublji uvid u širenje dezinformacija i teorija zavere na Fejsbuku, posebno u vezi sa predsedničkim izborima u SAD 2020. godine.

Dokumenti pokazuju da su zaposleni u Fejsbuku više puta izražavali zabrinutost i pre i posle izbora, kada je Donald Tramp pokušavao da lažno i neosnovano poništi pobedu Džozefa Bajdena.

Prema Njujork Tajmsu, stručnjak za obradu podataka u Fejsbuku je nedelju dana nakon izbora predočio kolegama u upravi da je 10 odsto svih američkih pregleda političkih sadržaja bilo praćeno postovima u kojima se neosnovano tvrdilo da je glasanje bilo lažno i namešteno.

Međutim, uvek kada bi zaposleni u Fejsbuku apelovali na kompaniju da deluje povodom takvih objava, uprava kompanije nije uspevala da se uhvati u koštac s tim problemom, preneo je Tajms.

Interni dokumenti takođe pokazuju da su analitičari u Fejsbuku otkrili da su alati za preporuke koji postoje na toj platformi više puta usmeravali korisnike ka ekstremističkim grupama.

Zaposleni su na to u više navrata interno upozoravali menadžment, međutim neki menadžeri i rukovodioci su ignorisali ta upozorenja, izvestio je NBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin